FinansWatch

Bagmandspolitiet får kritik fra første minut i sag om hvidvask

Forsvarere i sag om 166 millioner kroner vil se kontoudtog og klager over at få aflytninger i sidste øjeblik. (Opdateret)

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, kaldes i daglig tale Bagmandspolitiet. Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

En stort anlagt sag om hvidvask af 166 millioner kroner er slet ikke klar til at gå i gang. Det siger forsvarerne i sagens første retsmøde torsdag i Retten på Frederiksberg.

Her affyrer de et helt batteri af raketter med kritik mod Bagmandspolitiet og sagens forberedelse. Af flere grunde bør sagen udsættes, lyder opfordringen til de to dommere og tre lægdommere.

For eksempel savner de adgang til kontoudtog fra Nykredit. Desuden udleverede politiet 5400 timers aflytning for bare et par uger siden. Og i øvrigt er Bagmandspolitiets revisorers vurderinger ikke tilstrækkeligt uafhængige.

"Vi har ikke en kinamands chance for at efterprøve pengestrømmene," siger for eksempel advokat Kristian Braad.

Han forsvarer en 23-årig mand. For hans vedkommende drejer anklagen sig om et lille antal millioner, 3, sammenlignet med tiltalen mod hans direktør-mor, 166 millioner, og bogholderen, 66 millioner.

Banale spørgsmål

Forsvareren efterlyser kontoudtog:

"Det er fortvivlende, at vi har fået over 15.000 A4-sider om en sag, som efter anklagemyndighedens opfattelse handler om grænseoverskridende økonomisk kriminalitet, og at vi så stadigvæk mangler et overblik over, fra hvilke konti der er indbetalt penge og om summen."

"Det er helt banalt det, vi spørger om," siger Kristian Braad.

Også fra advokat Peter Christiansen, der forsvarer bogholderen, er der kritik.

"Det er helt almindeligt, at en forsvarer får adgang til bankkonti, således at man kan følge pengestrømme," siger han.

Anklager afviser

Den ene af de to anklagere afviser kritikken. Løbende har Bagmandspolitiet fremsendt rapporter om aflytninger, lyder det.

"Der er intet til hinder for, at man for lang tid kunne have bedt om hele materialet," siger anklager Rasmus Maar Hansen.

Desuden findes transaktioner på excel-filer, og forsvarerne har haft mulighed for at kigge på hver enkelt dags bevægelser på de forskellige konti i de fire selskaber, som ifølge anklagemyndigheden har været brugt til hvidvask.

En efterlysning af nærmere efterforskning af ip-adresser er ikke særlig relevant. Det afgørende er, at to af de tiltalte som direktører var ansvarlige for alle de overførsler, som er sket, lyder det.

Fredag afgør retten, som sagen skal udsættes.

Artikel opdateret 15:32 02/01-2020 med kommentar fra anklager.

Kvinde anklages for hvidvask af 166 millioner kroner

Sag om hvidvasktiltalt direktør har forbindelse til Nykredit

Ny paragraf mod hvidvask bruges for første gang

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere