FinansWatch

Lagarde vil komme med ny ECB-strategi inden udgangen af 2020

ECB's nye chef, Christine Lagarde, vil sætte gang i arbejdet med at få opdateret centralbankens strategi, der senest blev revideret for 16 år siden. ECB har samtidig opjusteret forventningerne til væksten for 2019.

ECB-chef Christine Largarde på torsdagens pressemøde. Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Christine Lagarde, der er ny topchef for Den Europæiske Centralbank, lover på sit første pressemøde efter centralbankens rentemøde, at hun vil give centralbankens strategi et nøje gennemsyn.

"Det begynder vi på i januar. I skal ikke spørge hvilke uge eller dag - men det arbejde sættes i gang i januar, siger hun på et pressemøde i Frankfurt torsdag eftermiddag," sagde Christine Lagarde på et pressemøde torsdag i forlængelse af ECB's rentemøde, hvor renten blev fastholdt på minus 0,5 pct.

Her oplyste hun, at strategien ikke har været revideret siden 2003.

Gennemgangen kommer til at indeholde aspekter af de uligheder, der er i de forskellige landes økonomi, hvad klimaforandringer kan betyde - faktisk skal hver sten vendes, påpeger centralbankdirektøren.

"Jeg vil endnu ikke gå i detaljerne med, hvad vi kommer til at se på. Vi mangler fortsat at få rammerne helt på plads," lød det fra Christine Lagarde.

Det er planen, at den strategiske gennemgang skal være afsluttet inden udgangen af 2020.

Renterne har virket

Den nye ECB-chef blev på pressemødet spurgt til effekten af de negative renter.

"Brugen af renterne har været ret effektiv og har virket. Det gælder både for virksomhederne og for husholdningerne. De negative renter ser ud til at virke, sagde Christine Lagarde.

Samlet holder hun sig dog tæt til den pressemeddelelse, som banken sendte ud inden pressemødet, hvoraf det fremgik, at renten fastholdes på historiske lave minus 0,5 pct.

"Vi har besluttet at holde rentesatserne uændret. Vi forventer at holde dem på nuværende niveauer eller lavere, indtil Styrelsesrådet har konstateret en robust bevægelse af inflationsudsigterne mod et niveau, der er tilstrækkelig tæt på, men under 2 pct. inden for Styrelsesrådets fremskrivningsperiode," sagde Christine Lagarde.

Opjusterer vækstforventninger

ECB har i forlængelse af rentemødet udsendt en prognose for den økonomiske vækst i år og venter nu en vækst i euroområdet på 1,2 pct. mod tidligere 1,1 pct.

Helt samme vej går det dog ikke for 2020. Her skruer centralbanken ned for væksten til 1,1 pct. mod tidligere 1,2 pct., mens vækstskønnet for 2021 fastholdes på 1,4 pct.

I forhold til inflationen forventer ECB en svag stigning, men der kommer til at gå noget tid, inden der for alvor kommer gang i det nøgletal, som ECB helst ser på tæt på, men under 2,0 pct.

I år ventes inflationen fortsat at lande på 1,2 pct., til næste år på 1,1 pct mod tidligere 1,0 pct., i 2021 på 1,4 pct. mod tidligere 1,5 pct. og i 2022 1,6 pct.

For fjerde kvartal 2022 ser ECB en inflation på 1,7 pct.

ECB fastholder som ventet renten på minus 0,5 pct.

ECB udsteder langsigtede lån for små 100 milliarder euro

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere