FinansWatch

Professor: Ulovligt at lade Skat betale millionbøde for bagmændenes bank

Ifølge professor i forvaltningsret gik Skattestyrelsen for langt, da der i foråret blev indgået forlig med bagmænd i sagen om udbytteskat, skriver Politiken.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Skattestyrelsen gik for langt, da man i foråret indgik forlig med bagmænd i sagen om svindel med udbytteskat.

Det mener Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, skriver Politiken fredag. Sten Bønsing vurderer, at en bestemt del af aftalen er direkte ulovlig.

TV 2 og Politiken afslørede torsdag, at aftalen indebærer, at Skattestyrelsen reelt betaler den bøde på 110 millioner kroner for groft bedrageri mod Skat, som bagmændenes tyske bank blev idømt ved Retten i Glostrup 23. september i år. Bagmændene skal betale 1,6 milliarder kroner tilbage til Danmark.

En del af det beløb kommer i statskassen, når banken, North Channel Bank i Mainz, i løbet af få måneder forventeligt bliver solgt, og Skattestyrelsen skal have en del af overskuddet.

Aftalen med bagmændene siger, at når de penge kommer i kassen, skal Skattestyrelsen straks sende 110 millioner kroner videre til SØIK (bagmandspolitiet) som betaling af bøden, skriver Politiken.

"Jeg mener, at det her er et ulovligt element i aftalen," siger Sten Bønsing.

"Jeg mener ikke, at en forvaltningsmyndighed kan indgå en aftale, hvor man reelt – som en del af aftalen – betaler modpartens strafferetlige bøder," siger Sten Bønsing.

"Resultatet for banken vil jo reelt være, at den slipper for straffen. Reelt får det ingen betydning, om banken bliver dømt eller ikke bliver dømt, eller hvorvidt bøden er på 1 krone eller 100 millioner."

Både skatteminister Morten Bødskov (S) og Steen Bechmann Jacobsen, der som fagdirektør i Skattestyrelsen var med til at forhandle aftalen, siger til avisen, at elementet om bankens bøde var nødvendigt for at få modparten til overhovedet at sige ja til aftalen, som skaffer 1,6 milliarder kroner tilbage til statskassen.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Amerikanske rigmænd trak milliarder ud af Skat

Bagmænd slipper for at betale millionbøde i udbyttesag

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere