FinansWatch

Dansk revisorfirma løste opgaver for mindst 33 formodede svindelselskaber

En lang række selskaber i et netværk bag formodet momssvindel for et trecifret millionbeløb har været kunder ved det samme revisorfirma i København. Det viser en kortlægning.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Et lille revisorfirma med adresse på Vesterbro i København har haft forbindelser til en række selskaber, der er blevet anvendt til erkendt og formodet momssvindel.

Det viser en kortlægning, som Dagbladet Information har foretaget i samarbejde med Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Kortlægningen har, som de to medier tidligere har beskrevet, afdækket et netværk med 14 forretningsmænd i centrale roller, der tilsammen har oparbejdet en gæld til den danske statskasse på over 800 mio. kr. i moms og skat.

Nu viser det sig, at mindst 33 selskaber, der har indgået i det formodede svindelnetværk har været kunder ved revisionsfirmaet Niels Ole Ellegaard. Det svarer til knap hver fjerde af de 138 selskaber i netværket, som Information og Finans har gennemgået. Desuden har revisionsfirmaets medarbejdere i mindst fire tilfælde stået for at registrere stråmandsdirektører i selskaber, som umiddelbart efter er blevet brugt til momssvindel af den egentlige bagmand, den dømte momssvindler Chaib Mojab. Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Information og Finans har fået aktindsigt i, sammenholdt med retsdokumenter fra sagen mod momssvindleren.

Sagen vækker opsigt blandt eksperter i hvidvask.

"Enten er revisoren bare meget uheldig, eller også har de kriminelle opfattet, at her er et svagt led i kontrolsystemet," siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør i Revisorjura.dk.

Revisorer har – ligesom f.eks. banker og advokater – en særlig forpligtelse til at indberette mistanke om økonomisk kriminalitet, skatteunddragelse, hvidvask eller terrorfinansiering til bagmandspolitiet (SØIK). Det kræver bl.a. hvidvaskloven.

"Jeg vil håbe, at den her revisor har foretaget en del indberetninger til myndighederne," siger Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Det er imidlertid ikke tilfældet. Revisor Hakan Keser, der er direktør i revisionsfirmaet Niels Ole Ellegaard, oplyser at firmaet kun har foretaget én indberetning til bagmandspolitiet – og det var i en anden sag. Han afviser, at revisionsfirmaet har gjort noget forkert.

"Vi har eksisteret i 25 år, og vi har på ingen måde svindlet, snydt nogen eller noget. Vi er kede af, at de her selskaber er blevet misbrugt. Hvis jeg havde kunnet stoppe det, så ville jeg have gjort det," siger han.

I en anden sag er revisionsfirmaet tidligere på måneden blevet politianmeldt af Erhvervsstyrelsen på baggrund af mistanke om "afgivelse af urigtige eller vildledende oplysninger" i forbindelse med stiftelse af 27 selskaber i 2018. Det fremgår af dokumenter, som Information og Finans har fået aktindsigt i ved styrelsen. Hakan Keser ønsker ikke at udtale sig om politianmeldelsen, som han dog oplyser, at han er uenig i.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Information.)

Formodede momssvindlere udnyttede huller i bankers hvidvaskforsvar

Medie: Over 1 milliard kroner fra momssvindel løb gennem Danske Bank 

Mere fra FinansWatch

Pimco-boss: Ikke sikkert inflationen kommer

Investeringschef hos den globale kapitalforvalter Pimco mener, at investorerne handler på en fejlagtig bekymring for, at forbrugerpriserne vil stige, for det er langtfra sikkert, at inflationen vil gå op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs