FinansWatch

Centralbankernes centralbank: Lempelig pengepolitik har negativ effekt på finansmarkeders funktion

Bank for International Settlements, der populært sagt er centralbankernes centralbank, vurderer i ny rapport, at pengepolitiske lempelser har haft en negativ indvirkning på finansmarkedernes funktion.

BIS' hovedkontor i Basel Foto: Bank for International Setllements

De kraftige pengepolitiske lempelser i form af en hidtil uset vækst i centralbankers balance i årene efter finanskrisen har haft en negativ indflydelse på de finansielle markeders funktion.

Det vurderer Bank for International Settlements (BIS) i Basel i en rapport, der blev offentliggjort tidligere på ugen.

Verdens største centralbanker har sprøjtet enorme summer af superbillige penge ud via køb af dollar-, euro- og yen-obligationer for milliarder i et forsøg på at stimulere de enkelte landes og dermed den globale økonomi.

Og det er langt fra slut. Den Europæiske Centralbank, ECB, besluttede i sidste måned at genoptage obligationskøbsprogrammet, mens Bank of Japan har brugt obligationskøb som stimulerende foranstaltning i årtier.

Samtidig står den amerikanske centralbank, Federal Reserve, nu igen og tripper på sidelinjen. Så sent som tirsdag oplyste centralbank-topchef Jerome Powell, at Fed snart vil genoptage købene af kortsigtede amerikanske statsobligationer for at forhindre en gentagelse af den likviditetsudtørring på dag til dag repo-markedet, der opstod for nylig.

Mistanke om likviditetstørke

Likviditetsmanglen var den seneste i en række af markedspåvirkninger, der har øget investorernes mistanke om, at den radikale pengepolitik har indflydelse på, hvordan de finansielle markeder fungerer.

BIS, der fungerer som centralbank for verdens centralbanker, vurderer i rapporten, at selv om den øjeblikkelige virkning lettede problemerne, som blev skabt af finanskrisen i 2008, har der været flere negative bivirkninger i form af mangel på obligationer, presset likviditet på visse markeder, højere niveauer for bankernes reserver og færre aktive markedsdeltagere.

"Lavere handelsmængder og prisvolatilitet, komprimerede kreditspænd og fladere rentekurve kan reducere investerings-attraktivitet og handel på obligationsmarkedet," skriver BIS i rapporten og fortsætter:

"Nogle markedsdeltagere forlader muligvis markedet helt, hvilket resulterer i et mere koncentreret og homogent sæt investorer og færre handlere."

Det kan ifølge BIS resultere i ikke-funktionsdygtige markeder, når de store centralbanker afvikler balancen i sidste ende.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere