FinansWatch

Fed-chef ser mulighed for flere rentesænkninger

Chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i St. Louis vurderer, at Federal Reserve kan sænke renten igen.

James Bullard, chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i St. Louis, vurderer, at Federal Reserve kan sænke renten igen som udtryk for endnu en forsikring på den økonomiske vækst, men at beslutningen vil blive taget møde for møde.

Det skriver Bloomberg News.

"Nøglerisikoen er, at opbremsningen bliver skarpere end antaget," sagde Bullard mandag i forbindelse med en tale i Illinois.

"FOMC kan vælge at levere yderligere lempelse fremadrettet, men beslutningerne vil blive taget møde for møde."

"FOMC" står for "Federal Open Market Committee", der er centralbankens styrende udvalg.

James Bullard var en af tre medlemmer af FOMC, som i sidste uge ikke stemte for rentesænkningen på 0,25 pct. Bullard ville nemlig have en, som var dobbelt så stor, mens de to øvrige modstandere ønskede en uændret rente.

Nedsættelsen onsdag var den anden i 2019. Tilbage i juli sænkede banken sin rente tilsvarende med henvisning til, at der var tale om en "midt-cyklisk justering", hvilket dog ikke kom op igen i sidste uge, og altså ikke starten på en lang række sænkninger.

"Forsikringsnedsættelser kan hjælpe til med hurtigere end ellers igen at centrere inflationen og inflationsforventningerne ved målet på 2 pct."

USA's præsident, Donald Trump, har gennem mere end et års tid kritiseret Federal Reserve for først at hæve sin rente for meget og siden hen for ikke at sænke den tilstrækkeligt igen eller hurtigt nok. Forrige uge krævede Trump desuden en nulrente eller "lavere".

Bullard, der jo er duen i FOMC, er dog ikke helt med på den vogn.

"USA's pengepolitik er betydeligt mere lempelig i dag, end den var for et år siden."

Da Federal Reserve sænkede sin toneangivende rente i juni var det første rentesænkning fra banken siden 2008. I mellemtiden nåede banken at gennemføre en stramningscyklus på ni renteforhøjelser af hver 0,25 pct.point i perioden fra december 2015 frem til og med december 2018.

Federal Reserve er desuden ophørt med sine kvantitative stramninger, da banken ikke længere reducerer sin obligationsbeholdning, sælger ud, og dermed ikke længere trækker likviditet ud af markedet.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere