FinansWatch

Powell: "Vil agere passende for at fastholde ekspansion"

Den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, understreger, at banken vil reagere "passende" for at fastholde ekspansionen i økonomien. (Opdateret)

Foto: Sarah Silbiger / Reuters / Ritzau Scanpix

Økonomien er på et favorabelt stadie, men står overfor "betydelige risici".

Det fremgår af talen af den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, på en konference i Jackson Hole fredag eftermiddag ifølge Bloomberg News.

Han understreger samtidig, at banken vil reagere "passende" for at fastholde ekspansionen i økonomien.

Powell betegner perioden siden bankens seneste rentemøde i juli som "begivenhedsrig", og han tilføjer, at banken nøje overvåger udviklingen og dens betydning for USA.

"Vi har set yderligere tegn på en global afmatning, siger han og henviser til brexit, urolighederne i Hongkong, samt svækkelse af den tyske og kinesiske økonomi."

Om inflationen siger han desuden, at den bevæger sig tættere på målet om 2 pct.

Federal Reserve ser øget usikkerhed

Selv om den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, ikke vil forpligte sig til flere rentenedsættelser, så kommer den amerikanske centralbank til at sætte renten ned med 25 basispoint på hvert af de fem næste møder.

Det vurderer senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj, som noterer, at Powell i sin tale fredagen i Jackson Hole anerkender, at usikkerheden er steget, og at verdensøkonomien er bremset yderligere op siden bankens seneste rentemøde i juli.

Milhøjs renteforudsigelser bygger på en forventning om, at verdensøkonomien og amerikansk økonomi kommer til at køre ned i gear.

"Og når inflationen ikke er højere, end den er, så giver det god mening ud fra et risikoperspektiv at understøtte økonomien noget mere. Den amerikanske centralbank kommer dog næppe til at forpligte sig til flere lempelser, men blot gentage, at den vil gøre, hvad der er nødvendigt for at forlænge opsvinget," skriver Mikael Olai Milhøj i et notat.

Trump efter Powells tale: Hvem er den største fjende?

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er vanen tro dog ikke tilfreds med meldingerne fra Federal Reserve og Jerome Powell. Efter Powells tale har præsidenten igen angrebet centralbankformanden på Twitter.

"Mit eneste spørgsmål er, hvem er den største fjende, Jay Powell eller formand Xi?," skrev Trump fredag eftermiddag.

"Som sædvanlig gjorde Fed ingenting. Det er utroligt, de kan "tale" uden at vide eller spørge, hvad jeg vil gøre, hvilket snart vil blive annonceret. Vi har en meget stærk dollar og en meget svag Fed. Jeg vil arbejde "strålende" med begge, og vil klare os fremragende..."

Det Trump ville gøre var kort efter at beordre amerikanske virksomheder til at flytte deres produktion ud af Kina som svar på, at landet tidligere fredag annoncerede told på 5-10 pct. på varer for 75 mia. dollar fra USA. Kinas tiltag var et modsvar på præsident Trumps varsel om at indføre told på 10 pct. på kinesiske varer for 300 mia. dollar fra 1. september. En del af den told, herunder på mobiltelefoner, tøj og sko, er siden blevet udskudt til midten af december.

(Opdateret kl. 16:52 med kommentar fra senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj og kl. 17:31 med Trump-tweet)

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs