FinansWatch

Kviklånsfirmaer betaler influenter når de skaffer kunder

Bloggere og instagrammere får kontant belønning for at lokke følgere til at låne penge af kviklånsfirmaer. Forbrugerrådet Tænk kalder det bekymrende, men firma, der linker kviklånsfirmaer og influenter op, kan ikke se problemet.

Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix//

Kviklånsfirmaerne Bonuslån, Turbolån og andre betaler influenter, altså personer, der er populære på sociale medier, når det lykkes dem at lokke følgere videre ind og lån penge hos firmaerne. Det skriver Berlingske.

Ifølge de såkaldte affiliatenetværk, der linker influenter og firmaer op, kan honoraret være på 320, 400, 600 kr. – eller mere, hvis en følger optager et lån.

Der er intet ulovligt i at reklamere for kviklån, men Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet,  kalder det betænkeligt, at rollemodeller og bloggere kan tjene penge på, at andre sætter sig i gæld.

"Kviklånsfirmaer markedsfører sig typisk på, hvad man kan få for de lånte penge. Du kan få en fed fest eller en rejse. Der fokuseres knap så meget på omkostningerne og risiciene. Når rollemodeller anbefaler disse lån, lægger det endnu et lag til den ubekymrede fortælling om kviklån," siger han til Berlingske.

Hos affiliatenetværket Partner-ads ser direktør Ken Schultz ikke noget galt med at få influenter til at reklamere for kviklån.

"Vi kigger på, om et firma overholder loven. Og gør de det, så skal vi ikke være moralske overdommere, hvis produktet ellers er lovligt. Vi har også erotiske artikler, eksempelvis. Den danske befolkning består af alle typer mennesker med forskellig smag. Vi forsøger at være neutrale, og vi må gå ud fra, at forbrugeren i sidste ende selv tager en velovervejet, moden beslutning," siger han til Berlingske.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs