FinansWatch

USA: Feds høge flyver torsdag - vil ikke sænke renten

Torsdag har to af den amerikanske centralbanks chefer været ude med stramme meldinger om den toneangivende rente i USA.

Torsdag har to af den amerikanske centralbanks chefer, Esther George, der leder afdelingen i Kansas City, og Patrick Harker, som sidder for bordenden i Philadelphia, været ude med stramme meldinger om den toneangivende rente i USA.

Begge er nemlig fortalere for, at renten ikke sænkes yderligere. Det står i kontrast til markedets forventninger, der gennem handelen med fed funds futures indikerer en 100 pct. sandsynlighed for en nedsættelse allerede i september.

"Når jeg kigger på, hvor økonomien er, så er det ikke tidspunktet endnu, og jeg er ikke klar til at yde mere lempelse til økonomien uden at se en udsigt til, at økonomien bliver svagere," siger Esther George i et interview med Bloomberg News.

Hun var den ene af blot to medlemmer af Federal Reserves renteudvalg, som i juli stemte imod bankens rentesænkning.

Esther George fremhæver også, at en mere lempelig pengepolitik ikke er en gratis omgang, da det øger risiciene i økonomien med øget gældsætning.

"Når jeg ser på, hvor arbejdsløsheden er, og kigger på, hvor inflationen er lige nu, synes jeg, vi er et godt sted, så længe forbrugerne kan blive ved med at trække økonomien fremad. Naturligvis har vi nogle svagere segmenter i vores økonomi, men i det omfang, vores prognose om en vækst omkring 2 pct. holder, tror jeg, vi er OK."

Esther George anerkender dog frygten i markedet, men mener den kommer fra, at investorerne ser opbremsning i økonomien uden for USA. Det er dog ikke det, som den amerikanske centralbank skal fokusere på, betoner hun.

Også Patrick Harker, der i modsætning til Esther George ikke har stemmeret i rentekomiteen i 2019, er "på hold" i forhold til yderligere rentesænkninger.

"Jeg synes, vi skal blive her i nogen tid og se, hvordan tingene spiller sig ud," siger han til tv-stationen CNBC.

Philadelphia-chefen støttede "noget tøvende" rentesænkningen i juli, da banken satte sin toneangivende rente ned til intervallet mellem 2,0 og 2,25 pct. Ikke, fordi sænkningen var nødvendig, men for at få renten tilbage til "neutral".

Patrick Harker fremhæver, at arbejdsmarkedet i USA er stærkt, mens inflationen langsomt bevæger sig opad.

"Intet bevæger sig dramatisk i den negative retning. Hvis tarifferne slår igennem og rammer forbrugerne, så er jeg mere bekymret," mener han dog.

Da Federal Reserve i slutningen af juli sænkede renten med 25 basispoint, var det den første nedsættelse siden 2008. I den mellemliggende periode forhøjede banken renten samlet ni gange.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere