FinansWatch

USA: Splittet centralbank i juli - sænkning var vækstforsikring

Da Federal Reserve i juli sænkede sin toneangivende rente med 25 basispoint, var det en forsikring på væksten i USA, og flertallet af centralbankens chefer anså nedsættelsen af renten som en "midt-cyklisk" justering.

Foto: Leah Millis / Reuters / Ritzau Scanpix

Da Federal Reserve i juli sænkede sin toneangivende rente med 25 basispoint til intervallet 2,00 til 2,25 pct., var det en forsikring på væksten i USA, og flertallet af centralbankens chefer anså nedsættelsen af renten som en "midt-cyklisk" justering, som formand Jerome Powell også kaldte den samme dag.

Det var dog en splittet centralbankledelse, da top stemte imod en rentesænkning og nogle havde ønsket en større nedsættelse.

"Medlemmer, der stemte for det pengepolitiske tiltag, søgte at bedre placere den overordnede position af pengepolitikken til at hjælpe med at modgå effekterne på udsigterne fra en svag global vækst og handelspolitisk usikkerhed, forsikre imod yderligere nedadgående risici fra de kilder og fremme en hurtigere tilbagekomst af inflation," hedder det i centralbankens referat.

På mødet var der to deltagere, som stemte mod en rentesænkning, hvilket var første gang i Jerome Powells embedsperiode, at der ikke var enstemmighed. Imidlertid var der også de medlemmer, som havde ønsket, at banken var mere aggressiv.

"Nogle deltagere indikerede, at de ville have foretrukket en sænkning på 50 basispoint i federal funds rate ved dette møde snarere end en reduktion på 25 basispoint. De var for et stærkere tiltag for bedre at adressere de stædigt lave inflationsrater over de senere år," hedder det i teksten, som peger på, at de samme medlemmer så behov for en stærkere realøkonomi for at få inflationen op i nærheden af Federal Reserves prismål om en stigning på 2,0 pct. om året.

I referatet gentages det, at deltagerne på mødet var for at se på de indkomne data, når pengepolitikken skal vedtages frem for at signalere en fastsat kurs for renten.

"De fleste deltagere så den foreslåede lettelse på et kvart point ved dette møde som del af en kalibrering af den pengepolitiske position, eller en midt-cyklisk justering, som svar på udviklingen i de økonomiske udsigter over de seneste måneder. Et antal af deltagerne foreslog, at naturen i mange af de risici, de så som vejende ned på økonomien, og fraværet af klarhed omkring, hvornår disse risici vil blive løst, understregede behovet for, at de pengepolitiske beslutningstagere fortsat er fleksible og fokuserede på konsekvenserne af de indkommende data for udsigterne."

På handelsfronten så en række af bankens chefer, at usikkerheden formentlig ikke vil forsvinde i den nære fremtid. Samtidig var nogle deltagere bekymrede for, at et fald i inflationen væk fra bankens mål på 2,0 pct. om året over en længere periode vil gøre det sværere for banken at nå målet på en vedvarende basis.

Der var også en diskussion om udviklingen i markedsrenterne, hvor nogle deltagere var bekymrede for, at rentekurven målt på forskellen mellem tremåneders renten og den tiårige rente længe har ligget i minus, mens nogle fremdrog risikoen på økonomien i tilfælde af skarpt stigende renter.

Lige efter offentliggørelsen af referatet blev dollaren kortvarigt svækket til 0,9019 dollar for en euro, men er sidenhen styrket til 0,9008 dollar. Lige inden meldingen lå dollaren i 0,9013 for en euro.

For renternes vedkommende gik den renten på den toårige statsobligation lidt op fra 1,53 pct. til 1,54 pct., mens den tiårige rente ligger uændret i 1,56 pct. For aktiernes vedkommende er S&P 500-indekset også stort set uændret oppe med knap 0,9 pct. for onsdagen.

Mere fra FinansWatch

Minibørs skruer op for fokus på Danmark

Den svenske minibørs Spotlight har et godt øje til danske selskaber og har sat sig som mål at børsnotere 25 af slagsen i løbet af de næste tre år. Life science-selskaber er et prioriteret fokus, lyder det fra vækstbørsens nyudnævnte adm. direktør.

Kryptokollaps bliver lakmusprøve for industriens sikre havne

Et kollaps af en af de mest betroede stablecoins har sendt chokbølger igennem kryptoindustrien og skabt frygt for, hvad der vil ske, hvis en lignende skæbne undergår andre vigtige aktiver. Sammenbruddet er blevet sammenlignet med Lehman Brothers-krakket samt en historisk sort onsdag i 1992.

Mybanker-køb skal sikre udvikling fremfor kannibalisering

Både når det gælder forretningsmodel og arbejdsområde, så minder sammenligningsportalerne Lendo og Mybanker så meget om hinanden, at ”det nærmest er latterligt så kompartible de to forretninger er”. Det mener Johan Malmsten, der efter den norske mediekoncern Schibsteds køb af Mybanker er direktør for begge platforme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs