FinansWatch

En recession er muligvis på vej – men mildere og kortere end sidst

Der kan godt være en tilbagegang i økonomien på vej, men det vil i givet fald blive en mindre omgang, end man så i sidste finanskrise, vurderer Danske Bank.

Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Onsdag vendte den amerikanske rentekurve, forskellen mellem renten på to års og ti års sigt, i minus. Det ses som en advarselslampe, der blinker for en recession i amerikansk økonomi, fordi den negative rentekurve syv gange inden for 50 år nu har forudset en nedtur i USA inden for 12 til 18 måneder.

Det er naturligvis ikke givet, at en recession kommer. Selv om markedet reagerede kraftigt på signalet og sendte aktierne ned onsdag, mens renterne fik endnu et tryk i bund. Og selv om analytikerne nu i højere grad spår om en sammentrækning af USA's økonomi.

Kommer der en recession, er der derimod ikke så mange, som har beskæftiget sig med, hvordan den kommer til se ud.

Hos Danske Bank er buddet dog ikke så nedslående.

"Hvis der kommer en recession, hvilket vi ikke tror, så bliver det formentlig af en mildere karakter," spår Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Han peger på, at de store recessioner har været udløst af chok, og ikke ligesom i den nuværende situation af en glidende bevægelse med støt svækkede økonomiske data, mens handelskrigen skridt for skridt er blevet optrappet, og dampen af Kinas økonomi er gået noget af.

"De gange vi har set en dyb recession, har de været udløst af bobler. Bolig. Gæld. It. Finans. Sidste gang havde vi store strukturelle problemer i finanssektoren. Når vi står her i dag, så ser vi ikke nogen bobler. Så vi vurderer, at en recession vil være en hurtig, lille en."

Og mens mange økonomer og analytikere peger på centralbankernes - nærmest koordinerede - indsats for at imødegå en opbremsning i økonomierne med lave renter og meldinger om kvantitative lempelser, så har de fleste overset, at det absolut mest effektive redskab slet ikke er brugt endnu. Finanspolitikken.

"Problemet kan være, at i en recession kan man være uden våben til at komme ud af den igen."

"Men vi har ikke skudt den tunge kanon i form af finanspolitikken af endnu. Hvis ikke det sker inden, så har vi netop finanspolitikken at gøre godt med. De har dog allerede brugt den noget i USA, som har en høj gæld. Men det betyder ikke, at gælden ikke kan blive højere. Så kan der komme noget, vi ikke ved noget om, men det må vi se på til den tid," analyserer Lars Skovgaard Andersen.

Netop fredag bragte Der Spiegel en artikel om, at den tyske regering skulle være parat til at øge gælden for at modgå faldende skatteindtægter og dermed stimulere Europas største økonomi.

En kort og mild recession i USA. Muligvis. Det kan dog blive hårdere for andre lande og regioner advarer seniorstrategen fra Danske Bank.

"En krise kan dog skille fårene fra bukkene. Det vil ikke gå upåagtet hen, og de svageste lande og markeder kan komme under pres. Især i de nye markeder, mens nogle af de store lande bare kan køre videre."

Spørgsmålet er også om en recession i USA vil udløse en global recession. Den vil givetvis have sin effekt på markederne, men vil det også smitte kraftigt af på andre økonomier.

"Det bliver nok ikke en global recession. Vi kan faktisk godt se, at Storbritannien og Tyskland kan komme i recession. Kommer USA også ind i en recession, er der større sandsynlighed for en global recession, men det er ingen garanti. Andre lande kan trække for, selv om det bliver op ad bakke. USA er dog en meget lukket økonomi, så det vil have mindre effekt på resten af verden, relativt set. Kina rækker omvendt meget mere ud til andre lande," konkluderer Lars Skovgaard Andersen.

Fredag løftede kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's sin sandsynlighed for en recession i USA de næste 12 måneder til 30-35 pct. fra 25-30 pct.

Trods alle rumlerierne bevæger den amerikanske økonomi sig dog fortsat videre i pænt tempo. Den amerikanske økonomi voksede nemlig senest med 2,1 pct. i andet kvartal af 2019 i forhold til det foregående kvartal, viste data i slutningen af juli. Vækstbilledet var på den baggrund stærkere end ventet, da konsensus blandt økonomerne ifølge Bloomberg News var en vækstrate på 1,8 pct.

Danske banker tiendebedst polstret i EU, når det gælder kapital af højeste kvalitet 

Fed-chef fra Boston taler mod rentenedsættelse 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs