FinansWatch

Superaktier skaber gevinsten - de fleste andre aktier er tab

I Danmark har blot 17 selskaber skabt næsten 80 pct. af merafkastet de seneste 30 år, viser en international undersøgelse.

Foto: Spar Nord/PR

De fleste aktier er ikke pengene værd, selv hvis man er tålmodig og har en lang investeringshorisont. Op mod halvdelen af de globale aktier har ikke skabt en krone i afkast over de seneste knap 30 år. Afkastet er koncentreret på ganske få superaktier, som giver gevinst.

Det viser en undersøgelse, som finansforsker Hendrik Bessembinder, Arizona University, står bag.

Det skriver Jyllands-Posten.

Sammen med andre forskere har Bessembinder gennemtrawlet afkastet fra knap 62.000 aktier i 42 lande - herunder Danmark - fra 1990-2018 og sat afkastet i forhold til det, der ofte kaldes den risikofri investering, nemlig helt korte amerikanske statsobligationer. Resultatet er nedslående.

"Vi har længe vidst, at en mindre andel af aktierne står for det meste af afkastet. Men det er overraskende, at det er så få af de børsnoterede selskaber, der reelt står for stort set hele værdiskabelsen. Det gør det helt klart, hvor svært det er at investere i enkeltaktier," siger professor Carsten Tanggaard, Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Kun lidt over halvdelen af de danske aktier har skabt et afkast i den periode, der er undersøgt. Og under halvdelen af de danske aktier har klaret sig så godt som en risikofri investering. 17 selskaber - svarende til 5 pct. af de noterede - har skabt næsten 80 pct. af merafkastet. Først og fremmest Novo Nordisk og dernæst A.P. Møller-Mærsk, Coloplast, Danske Bank og TDC.

Dansk forskning viser, at knap 1 mio. danskere har investeret direkte i aktier for frie midler, men kun få ejer mere end en eller to aktier.

"Ifølge vores forskning skal der 30-50 aktier til, for at man har spredt sin risiko fuldt ud på det danske marked. Danske investorer ville kunne øge afkastet med op til tre procentpoint om året - uden øget risiko - hvis de i stedet holdt så mange aktier, at risikoen blev spredt," siger CBS-professor Jesper Rangvid til Jyllands-Posten.

Dansk Aktionærforening siger, at det rigtige for de fleste private er at investere godt 80 pct. mere sikkert i indeksfonde og jage superaktier for de sidste 20 pct.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs