FinansWatch

USA: S&P løfter sandsynligheden for recession

Kreditvurderingsbureauet Standard & Poors ser øget sandsynlighed for en sammentrækning af den amerikanske økonomi.

I denne uge vendte den toneangivende rentekurve i USA, forskellen mellem den toårige og den tiårige rente, i minus for første gang siden 2007 og sendte dermed en advarsel om, at en recession lurer forude for USA's økonomi.

Hos kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's ser analytikerne nu også øget sandsynlighed for en sammentrækning af den amerikanske økonomi, skriver Financial Times.

"Uforudsigelighed på handelsfronten og en forværring af den globale baggrund (anført af industriel svaghed) er nøgleårsagerne til det høje alarmniveau," skriver Standard & Poor's.

Bureauet ser nu en sandsynlighed for en recession i USA inden for det næste år i niveauet 30-35 pct. mod førhen 25-30 pct.

Rentekurven gik onsdag i minus med 2 basispoint, men vendte allerede samme dag i plus igen og ligger fredag i plus med knap 4 basispunkter. Gennem de seneste 50 år, syv gange i alt, har en kurve i minus signaleret en recession inden for 12 til 18 måneder.

Ser man over hele august er den tiårige rente i USA indtil nu faldet med 46 basispoint, mens den toårige er drattet 38 basispunkter Dermed er renterne på vej mod det største månedlige fald siden januar 2015, skriver Financial Times - og altså samtidig de største kursgevinster for obligationsejerne.

Det er de lange renter, som er faldet dybere end de korte og har vendt rentekurven. Det skyldes forventningerne om, at USA' s centralbank ikke vil sænke sin rente tilstrækkeligt og hurtigt nok. Det holder den toårige rente lidt højere oppe, da den er mere følsom over for centralbankrenten, mens investorernes frygt for recession har sendt den lange rente relativt dybere.

I denne uge er den tiårige rente faldet med 18 basispoint, trods en stigning fredag på 3 punkter, mens den toårige rente er faldet 16 point til 1,49 pct. og bakker også fredag med 1 punkt.

Ved årets start lå rentekurven i 19 basispunkter, mens den ved udgangen af 2017 lå i 52 basispunkter og 125 basispoint året før det.

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs