FinansWatch

Mulig ECB-stimulus svækker euroen

Finsk centralbankchef og medlem af rådet i ECB taler for en stor stimuluspakke til det kommende møde i sit september.

Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Ritzau Scanpix

Chefen for den finske centralbank, Olli Rehn, der også er rådsmedlem i ECB, taler for, at banken på sit møde til september lægger en stor stimulus-pakke frem. Det er nemlig bedre, at den er for stor end for lille, argumenter han i et interview med The Wall Street Journal.

Meldingen fra Rehn svækker euroen over for dollaren torsdag eftermiddag. Lige før offentliggørelsen af interviewet med Rehn lå valutakrydset kl. 15:41 i 1,1140 dollar for en euro , mens euroen 40 minutter senere kl. 16:21 var svækket til 1,1092 dollar for en euro.

"Det er vigtigt, at vi kommer frem med en betydelig og effektfuld pengepolitisk pakke til september," siger Olli Rehn i interviewet med The Wall Street Journal.

"Når man arbejder med de finansielle markeder, er det ofte bedre at skyde for højt end for lavt, og bedre at have en stærk pakke af pengepolitiske tiltag end at nøle," siger han.

Der er forventninger i markedet om, at ECB vil træde til for at løfte økonomien i eurozonen, der så sent som onsdag blev bekræftet i sneglefart med en vækst på 0,2 pct. i andet kvartal, mens den vigtige motor i form af den tyske økonomi faktisk trak sig sammen.

Så sent som i juli flagede ECB-chef Mario Draghi for udsigterne til yderligere stimuli fra bankens side, men ifølge The Wall Street Journal peger Olli Rehns kommentarer torsdag på, at bankens pakke vil blive i den høje ende af analytikernes forventninger, som ifølge avisen lyder på en rentesænkning på 10 basispoint til minus 0,5 pct. og nye obligationskøb for 50 mia. euro.

Den sidste del vil dog kræve, at ECB ændrer sine regler for obligationskøb, da de nuværende forbyder banken at eje mere end 33 pct. af individuelt eurolands obligationsudstedelser.

Olli Rehn, som ikke vil udelukke mulige opkøb af aktier i eurozonen, mener, at udviklingen "retfærdiggør yderligere tiltag" i pengepolitikken.

"Efter min mening er der sket en vis svækkelse af de økonomiske udsigter for Europa gennem de seneste måneder," konstaterer han.

Analyse: Alle kigger på Lars Rohde – men Nationalbanken kigger mod Frankfurt 

Rangvid: Dansk banksektor kan blive sorteper i global rentekrig 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs