FinansWatch

Forfatter kritiserer pressens dækning af hvidvasksag i Danske Bank

Journalist og forfatter Flemming Rose kritiserer i forordet til en ny bog om Danske Banks hvidvasksag pressens, heriblandt Berlingskes, dækning af sagen, der har kostet flere topledere jobbet. Kritikken er "en dyb vildfarelse," mener Berlingske.

Journalist og forfatter Flemming Rose | Foto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix

I forordet til en ny bog om hvidvasksagen i Danske Bank, hvor den såkaldte hvidvaskjæger Bill Browder er under kritisk lup, langer journalist og forfatter Flemming Rose ud efter pressens og navnlig Berlingskes dækning af sagen, der gav avisen dansk journalistiks fornemmeste pris, Cavlingprisen.

Flemming Rose retter blandt andet fokus mod Berlingskes relation til Bill Browder.

"Det er vigtigt. Ikke mindst fordi Browder selv ved flere lejligheder har talt om sit "samarbejde" med Berlingske, senest i en tale i Europa-Parlamentet i januar 2019, men også fordi Browders brug af medierne til at fremme sit budskab er nøje gennemtænkt og rejser principielle spørgsmål om forholdet mellem medier og retsstat," skriver Rose i forordet, der torsdag bringes hos Børsen.

"Efter mere end ti års international kampagne har ingen af Browders mange politianmeldelser om hvidvask af kriminelle penge af russisk oprindelse ført til en eneste domfældelse, mens ganske mange mennesker, senest flere nordiske bankers ledelse er blevet fældet af den folkedomstol, som Browder med mediernes hjælp har præsenteret over."

Mistænkelige transaktioner

Bogen "Troldmanden: Historien om Danske Bank, hvidvask og manden, der bedrog verden" er skrevet af Lars Abild og Birgitte Dyrekilde og udkommer 12. august.

FinansWatch har selv modtaget et eksemplar af bogen og kan dermed bringe en udvidet citathistorie af sagen.

I forordet kritiserer Rose også, at Berlingskes journalister angiveligt ikke har dokumenteret "et eneste tilfælde af hvidvask, men blot henledt offentlighedens opmærksomhed på mistænkelige bevægelser af penge gennem den estiske filial og manglende overholdelse af procedurer for at forhindre potentiel hvidvask."

"Læserne fortjener at få en forklaring på, hvor grænsen går mellem et samarbejde med redaktionen og at bidrage som kilde til historier. Hvad er definitionen på de to ting, og hvorfor ser Berlingske og Browder forskelligt på hans medvirken? Hvis der er tale om et samarbejde, har Browder så en del af æren for Berlingskes Cavling-pris? Har han bidraget med research, dokumenter og analyser, som har været afgørende for Berlingskes afsløringer?" spørger Rose.

Flemming Rose henviser til, at da bogens to forfattere spurgte Berlingske om et bud på, hvor mange mia. kr. der blev hvidvasket gennem banken i Estland, henviste avisens erhvervsredaktør til advokatundersøgelsen af Bruun & Hjejle. En undersøgelse, som Danske Bank selv bestilte.

Her lyder det, at mistænkelige transaktioner for i omegnen af 1500 mia. kr. er passeret igennem Danske Bank i Estland.

"Måske Bruun & Hjejle skulle have haft Cavling-prisen i stedet for Berlingske?" lyder det fra Flemming Rose.

Berlingske afviser påstande

I en replik til udsagnene fra forfatterne og Flemming Rose skriver Berlingskes journalister Michael Lund, Simon Bendtsen, Eva Jung og redaktør Peter Suppli Benson, at det er "en dyb vildfarelse at tro, at Bill Browder spiller en større rolle i Berlingskes afdækning af hvidvasksagen i Danske Bank."

"Vi kan naturligvis ikke udtale os om, hvem vores kilder er eller ikke er. Men vi kan oplyse, at vores arbejde baserer sig på dokumentation fra adskillige kilder, der uafhængigt af hinanden og over skiftende perioder har delt materiale med os. Kilderne har vi selv opsøgt og overtalt til at hjælpe os mod garantier om kildebeskyttelse. Og vi har naturligvis trykprøvet oplysningerne grundigt for at sikre os, at dokumentationen var ægte. Det har den tydeligvis været, hvilket afspejles i Danske Banks advokatundersøgelse og sagens dramatiske konsekvenser," lyder det fra Berlingske journalister i replikken, der kan læses hos Børsen i sin fulde længde.

Hvidvasksagen i Danske Bank ledte blandt andet til, at Thomas Borgen stoppede som topchef i Danske Bank, og også den tidligere Danske Bank-formand Ole Andersen trak sig, mens den forhenværende formand for Finanstilsynet Henrik Ramlau-Hansen, der er tidligere økonomidirektør i Danske Bank, forlod posten som tilsynsformand på grund af sagen.

Danske Banks omdømme rammer nu også tilliden til banken i Sverige

Amerikanske myndigheder udvider efterforskning af Danske Bank 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs