FinansWatch

USA: Centralbank signalerer yderligere lempelser

Rentekomiteen, Federal Open Market Committee signalerer yderligere lempelser forude i rentemeddelelse.

Foto: Brendan Smialowski / AFP / Ritzau Scanpix

Onsdag sænkede den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som ventet sin toneangivende rente, fed funds rate, med 25 basispoint til intervallet 2,00 til 2,25 pct., og samtidig annonceredes et stop for centralbanken kvantitative stramninger med umiddelbar effekt - fra og med 1 . august.

I sin rentemeddelelse fremhæver banken, at den sænker renten i lyset af konsekvenserne af udviklingen i de globale økonomiske udsigter samt det afdæmpede inflationspres. Federal Reserve vurderer, at det støtter bankens mål, ligesom rentekomiteen, Federal Open Market Committee (FOMC) signalerer yderligere lempelser forude.

"Når komiteen overvejer den fremtidige vej for målintervallet for federal funds rate, vil den fortsat overvåge konsekvenserne af indkommende information for den økonomiske udsigt og vil handle passende for at fastholde væksten med et stærkt arbejdsmarked og inflationen nær dens symmetriske mål om 2,0 pct.," hedder det i Federal Reserves rentemelding.

Kerneinflationen målt på PCE-Core, der er centralbankens foretrukne prismål, steg senest med afdæmpede 1,6 pct. på årsbasis i juni.

I teksten fremhæver centralbanken da også, at selv om husholdningernes forbrug har løftet sig, så er erhvervslivets investeringer fortsat "bløde", og inflationen er "fortsat lav".

Federal Reserves chefer vurderer i rentemeddelelsen fortsat, at arbejdsmarkedet er "stærkt" med solid jobskabelse og lav arbejdsløshed, og at den økonomiske aktivitet er steget med "moderat hast".

Tilbage i marts fortalte centralbanken, at den ville afslutte sin igangværende kvantitative stramninger ved udgangen af september i år, men nu vil Federal Reserve indstille processen med det samme.

"Komiteen vil afslutte reduktionen af dets samlede værdipapirbeholdninger i System Open Market Account i august, to måneder tidligere end tidligere indikeret," hedder det fra Federal Reserve.

Federal Reserve har en enorm obligationsbeholdning, som banken løbende siden slutningen af 2017 har reduceret ved ikke at geninvestere alle pengene, når obligationer er udløbet eller indfriet.

Reduktionen skete oprindeligt med op til 50 mia. dollar om måneden, men er siden sat ned til omkring 30 mia. dollar om måneden.

Centralbankens egne økonomer har tidligere beregnet, at en reduktion i Federal Reserves balance på 200 mia. dollar svarer til en forhøjelse på 0,25 pct. af den toneangivende fed funds rate.

På onsdagens rentemøde stemte otte af de ti medlemmer af bankens styrekomite, for en rentesænkning og afslutningen af de kvantitative stramninger, mens to chefer, Esther L. George og Eric S. Rosengren, stemte for en uændret pengepolitik. De to stemmer for en uændret rente kan signalere et mindre gavnligt klima i rentekomiteen i forhold til yderligere rentesænkninger.

Federal Reserve sænker renten med 25 basispoint

Federal Reserve stopper kvantitative stramninger 

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs