FinansWatch

Federal Reserve sænker renten med 25 basispoint

For første gang siden finanskrisen i 2008 har centralbanken sænket renten, som de fleste økonomer havde spået.

Foto: Leah Millis / Reuters / Ritzau Finans

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag aften sænket sin toneangivende rente, fed funds rate, med 25 basispoint til intervallet 2,00 til 2,25 pct.

Det er den første rentesænkning fra centralbanken siden 2008 - altså siden finanskrisen. I den mellemliggende periode har banken hævet renten ni gange.

Federal Reserve har samtidig også valgt at indstille sin igangværende kvantitative stramning fra og med august, hvilket er to måneder tidligere end banken meldte ud i marts.

Ingen overraskelse

Onsdagens rentesænkningen var helt som ventet. Handelen med fed funds-futures indikerede forud for meldingen en sandsynlighed på 100 pct. for en rentenedsættelse - med 83 pct. vægt på 25 basispoint og 17 pct. vægt på 50 basispoint.

En rundspørge foretaget af Bloomberg News viste desuden, at 75 ud af 87 adspurgte økonomer regnede med rentesænkning på 0,25 pct.point, mens en enkelt forudså en sænkning på et halvt pct.point. De resterende 11 økonomer havde regnet med en uændret rente.

Federal Reserve flyttede sidste gang på renten i december sidste år, da centralbanken hævede fed funds rate til intervallet 2,25 til 2,50 pct. Det var fjerde gang i 2018, at banken løftede den toneangivende rente. Det var samtidig den syvende renteforhøjelse fra centralbankens side i perioden med Donald Trump som præsident.

Trump ønskede mere

Trump tiltrådte embedet i januar 2017, og har flere gange siden juli sidste år stærkt kritiseret Federal Reserve og formand Jerome Powell for de gentagne stramninger af pengepolitikken. Tirsdag i denne uge krævede præsidenten en "større" rentesænkning - altså mere end 25 basispoint - samt et umiddelbart stop for kvantitative stramninger fra centralbankens side.

Federal Reserve nåede i den nu overståede stramningscyklus, siden den blev indledt i december 2015, at løfte sin rente ni gange.

Det er blot den femte gang på 25 år, at Federal Reserve skifter retning fra at hæve renten til at sænke den. I fire af de fem foregående tilfælde nøjedes Federal Reserve ikke med blot at sænke renten en enkelt gang.

På onsdagens rentemøde stemte otte af de ti deltagere i Federal Open Market Committee (FOMC), bankens styrekomite, for en rentesænkning og afslutningen af de kvantitative stramninger, mens to chefer, Esther L. George og Eric S. Rosengren stemte for en uændret pengepolitik.

Fed forbereder rentesænkning grundet bekymringer om lav inflation

Trump kræver mere end en "lille" rentesænkning onsdag

Demokrater kræver straksbetalinger i USA

Fed-chef fra Boston taler mod rentenedsættelse 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs