FinansWatch

Lån på 52.000 mia. dollar i skyggebankverdenen skaber bekymringer

Skyggebankverdens udlån udgør i dag 62 pct. af finansindustriens samlede aktiver på 97.000 mia. dollar.

Bank of England | Foto: Kirsty Wigglesworth/Ritzau Scanpix

Investorer ventes store tab, når finanscyklussen vender, advarer DBRS, der henviser til en bekymrende ophobning af lån på 52.000 mia. dollar – mere end 341.300 mia. kr. – i skyggebankverdenen.

Det skriver The Telegraph.

Ophobningen af lån vækker minder om tiden op mod finanskrisen i 2008, hvor bankerne lånte penge mere uhæmmet end i dag. Mens bankerne i dag er blevet tvunget til at øge deres kapitalbuffere, og derfor betragtes langt mere sikre end i 2008, forholder det sig anderledes blandt ikke-bankselskaber, der udlåner penge – også kendt som skyggebankverdenen – da de ikke er underlagt samme love og regler som almindelige banker.

Skyggebankverdens udlån udgør i dag 62 pct. af finansindustriens samlede aktiver på 97.000 mia. dollar.

Advarslen kommer fra kreditvurderingsbureauet DBRS, der advarer om en "markant risiko" ved den amerikanske skyggebankverden, der i dag er den største i verden - særligt på såkaldte leveraged loans, hvis kvalitet ifølge DBRS "er blevet forringet".

Også den britiske centralbank, Bank of England, advarer mod leveraged loans samt closed-end funds, der typisk består af illikvide aktiver. Netop illikviditeten blev tidligere på ugen kritiseret af Mark Carney, der er chef i den britiske centralbank, hvor han ifølge The Telegraph hævdede, at disse closed-end funds er bygget på løgne.

 

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs