FinansWatch

Cheføkonom holder øje med Draghis tale til ECB-topmøde

Den Europæiske Centralbank holder snart årligt topmøde om pengepolitik, og her vil cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank særligt rette fokus på centralbankchefen Mario Draghis tale.

Den Europæiske Centralbank holder i denne uge sit årlige topmøde om pengepolitik i den portugisiske by Sintra, og især centralbankchef Mario Draghis tale tirsdag bliver interessant. Fokus vil rette sig mod indikationer om, hvorvidt renten skal sænkes yderligere som reaktion på den lave inflation og risici relateret til forhold som handelskrig og brexit.

Det skriver cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank i en kommentar.

Han noterer, at den tilsvarende tale af ECB-chefen i 2017 sendte rystelser gennem markederne. Dengang så økonomien ud til at være i bedring og inflationen på vej op, og Draghis tale blev udlagt som, at det ville man snart reagere på med stramninger af pengepolitikken.

I dag er udsigterne for økonomien mindre lyse og truet af blandt andet handelskrig og brexit, og det går dårligt med ECB’s bestræbelser på at få inflationen op på 2 pct.

"Det er især et problem for banken, at markedets tillid til den er kraftigt faldende. Markedet for inflationsafdækning indregner i øjeblikket, at inflationen i euroområdet vil være 1,1 pct. fra om fem år og fem år frem, og det er bestemt ikke tilfredsstillende for en centralbank, der har en inflation tæt på 2 pct. som sit eneste mål, som den endda selv har valgt," skriver Las Olsen i sin kommentar.

Det store spørgsmål er, hvad banken vil gøre ved problemet, og om bankens ledende rente, som i øjeblikket er på minus 0,4 pct., skal sænkes yderligere.

"Som vi har set i Danmark, kan renter godt være endnu lavere, men spørgsmålet er, hvor stor forskel det reelt vil gøre, hvis man for eksempel sætter den ned til minus 0,5 pct. Banken har andre muligheder for at stimulere økonomien og skubbe til inflationen, men alle mere eller mindre kontroversielle," skriver Las Olsen.

En af mulighederne er et nyt program med obligationsopkøb, men det kan komme i konflikt med princippet om, at man skal behandle hvert euroland lige. Nogle lande har simpelthen ikke så mange obligationer, bemærker han.

En anden mulighed er køb af andre værdipapirer, men også det vil ifølge cheføkonomen give debat.

"Den mest simple løsning er sådan set, at ECB skaber en bunke euro ud af den blå luft og forærer dem til enten indbyggere eller statskasser i eurolandene, såkaldte helikopterpenge. Men det er meget kontroversielt og lugter af, at centralbanken finansierer statskassen, som har givet enorme problemer i tidligere tider," skriver Las Olsen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs