FinansWatch

Sass Larsen vil stoppe danske topchefers lønfest

Bonusordninger skal begrænses, og der skal loft over topchefers løn, mener Socialdemokratiets gruppeformand.

Henrik Sass Larsen, gruppeformand for Socialdemokratiet | Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger

Det er for meget, når lønsedlen for topchefen i Carlsberg har rundet 50 mio. kr. om året, eller Novo Nordisks topchef får et lønhop fra 30 til 40 mio. kr.

Det mener Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, der er klar til politisk at regulere lønnen til erhvervslivets top langt skrappere, end det er tilfældet i dag.

"Det er et kæmpe problem. Det er skammeligt at se, at de ikke kan styre sig selv på direktionsgangene. Det er for meget, de får hentet hjem. Der er intet, der kan retfærdiggøre den løn," siger Henrik Sass Larsen i et interview med Børsen mandag.

Konkret foreslår Sass Larsen, at man reducerer topchefernes bonusprogrammer.

Derudover vil han lægge et loft over, hvor mange gange en almindelig medarbejders løn en topchef kan tjene.

"De kan ikke styre sig. Og derfor er nogle andre nødt til at styre dem. Jeg mener, at især sådan noget som variable lønandele er nødt til at komme betragteligt ned. Det skal begrænses meget, meget kraftigt," siger han.

Børsen skriver, at flere politiske iagttagere spår Henrik Sass Larsen en toppost i en eventuelt ny socialdemokratisk regering. Han ses blandt andet som kandidat til posten som finansminister.

Socialdemokratiets gruppeformand bebrejder selskabernes bestyrelser, at de har tilladt de store lønstigninger.

"Eksemplet med at sige, man kun kan få en kompetent chef ved at give 150 mio. kr. om året. Der vil jeg sige: prøv. Prøv at sætte lønnen lidt lavere. Mon ikke det kan lade sig gøre at finde en, der gider at gå på arbejde alligevel."

Hvis ikke der bliver sat en grænse for topchefernes løn, er Henrik Sass Larsen bekymret for, at lønnen bare fortsætter op.

"Hvis der ikke er nogen, der kan styre dem, kører de bare derudaf. Hvis man er vant til at drikke Meursault, så bliver det næste vel, at man skal prøve noget Montrachet. Man skal vel deropad."

ATP opfordrer til mådehold på direktionsgangene 

Trods hårdt år: Så meget ekstra fik bankcheferne i lønningsposen  

Mere fra FinansWatch

Spar Nord udsteder kapital for 500 mio. kr.

Spar Nord er nået til enighed med en række professionelle investorer om udstedelse af tier 2-kapital. Obligationerne udstedes med Nykredit og Spar Nord som Joint Bookrunners.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs