FinansWatch

Trumps toprådgiver kræver rentesænkning - trods stærk BNP-vækst

Den amerikanske vækst for første kvartal har overrasket, og er langt over selv de mest optimistiske analytikerbud, men trods det kræver Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver Larry Kudlow en rentesænkning.

Foto: Ritzau Scanpix/REUTERS/Leah Millis

Fredag overraskede den amerikanske vækst i første kvartal, da det helt nye tal fra landets handelsministerium viste en fremgang på 3,2 pct.

Det var langt over estimatet på 2,3 pct., ifølge Bloomberg News, og faktisk også over det mest optimistiske analytikerbud på 2,9 pct. Samtidig viste tallet en acceleration fra en vækst på 2,2 pct. i fjerde kvartal.

Trods vækst-comebacket kræver Larry Kudlow rentesænkning fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ifølge tv-stationen CNBC. Larry Kudlow er USA's præsident Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver.

Mens Kudlow kalder væksten i første kvartal for et "blow-out number", så hæfter han sig nemlig ved, at centralbankens eget inflationsmål indikerer behov for en rentesænkning.

"Inflationen fortsætter med at glide lavere og lavere."

Udover vækstfremgangen viste tallene fra handelsministeriet nemlig også, at inflationsmålet Core PCE faldt fra 1,8 pct. til 1,3 pct. på kvartalsbasis. Her var ventet en inflation på 1,4 pct.

Netop inflationen er et af den amerikanske centralbanks styremål, og banken anser symmetriske 2,0 pct. på årsbasis som det rette niveau. Centralbankchef Jerome Powell har da også for nyligt karakteriseret den svage inflation i økonomien som "vor tids største udfordring".

Præsident Trump og Larry Kudlow har igen og igen kritiseret centralbanken for dens gradvise renteforhøjelser, sidste år fire af slagsen og samlet syv, siden Trump tiltrådte embedet som USA's præsident. Præsidentens position har været, at forhøjelserne har modvirket de stimuli, som regeringen har givet økonomien, herunder Trumps skattereform fra 2017, der sender 1500 mia. dollar tilbage til borgere og virksomheder de kommende ti år.

Efter Federal Reserve i marts ændrede sin rentebane til at indikere ingen renteforhøjelser i 2019 mod en forventning tilbage i december om to forhøjelser, er Trump og Kudlow dog begyndt at kræve rentesænkninger og ikke bare kritisere de tidligere forhøjelser.

Til tv-stationen Newsmax TV sagde Kudlow ifølge Bloomberg også fredag, at han tror, Federal Reserve vil sænke renten.

"Det er min holdning. Det er rigtigt, at i det åbne marked, har handelen med fed funds rate ligget en smule højt, men jeg tror, de bevæger sig mod rentesænkninger," sagde Kudlow til tv-stationen.

Handelen med fed funds futures indikerer en sandsynlighed for en sænket rente til december på 65 pct., hvilket stiger til 70 pct. for januar 2020. Fed funds futuren for januar ligger i kurs 97,82, hvilket indikerer en rente til den tid på 2,18 pct. Det er knap 20 basispunkter under det nuværende renteniveau.

Nick Maroutsos, der er ansvarlig for renteinvesteringerne hos Janus Henderson Group, mener dog, at de investorer, som satser på en rentesænkning allerede til januar næste år er for hurtigt ude. Han tror, at centralbankens næste træk bliver nedad, men først sent i 2020.

"Vi forventer, at rentekurven vil stejle, da investorerne begynder at indregne mere aggressive rentesænkninger. Men jeg tror, at markedet er en smule for hurtigt ude," siger Nick Maroutsos til Bloomberg News.

Den amerikanske centralbanks toneangivende rente, fed funds rate, ligger i intervallet 2,25 til 2,50 pct. Federal Reserve har samlet hævet renten ni gange siden den igangværende stramningscyklus startede i december 2015.

Fredagens nøgletal viste desuden, at det personlige forbrug faldt tilbage til en vækst på 1,2 pct. fra 2,5 pct. i fjerde kvartal og mod ventede 1,0 pct.

Mere fra FinansWatch

Danske Bank henter ny direktør fra egne rækker

Danske Bank har fået ny adm. direktør i Danske Invest Asset Management, som banken har hentet internt. Den nye direktør har derudover også erfaring fra sin tid som investeringschef i en dansk hedgefond og Finanstilsynet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs