FinansWatch

Fire danske pensionsselskaber har store investeringer i atomvåben

2,5 milliarder af danskernes pensionskroner er investeret i selskaber, der er involveret i atomvåben, viser Informations kortlægning. To pensionsselskaber vil nu genoverveje deres investeringer

Foto: Ritzau Scanpix/DESMOND BOYLAN

Danske pensionsselskaber har investeret 2,5 mia. kr. i virksomheder, der er involveret i fremstillingen og vedligeholdelsen af atomvåben eller af militært udstyr, som skal bruges i forbindelse med atomvåben.

Det viser Dagbladet Informations gennemgang af de 17 største pensionsselskabers aktiebeholdninger.

Særligt fire pensionsselskaber – Industriens Pension, PensionDanmark, Pædagogernes Pension og Lægernes Pension – skiller sig ud med relativt store investeringer. Som de eneste har de investeret mere end en procent af deres samlede beholdninger i virksomheder, der er involveret i atomvåben.

Investeringerne vækker kritik fra den hollandske organisation Pax for Peace, der er internationalt anerkendt for at dokumentere investeringer i atomvåben.

"Pensionsselskabernes opgave er at sikre deres kunders fremtid. Så giver det altså ingen mening at investere i våben, der kan udradere den fremtid," siger Susi Snyder, der er leder af organisationens atomnedrustningsprogram, til Information.

I den danske pensionsbranche er der meget forskellige holdninger til spørgsmålet om atomvåben. Blandt andre MP Pension, Pensam, PKA og Danica Pension mener, at det er problematisk at investere i atomvåben. Derfor har de sortlistet en lang række virksomheder og vil dermed ikke investere i dem.

"Anvendelse af atomvåben generelt kan have store konsekvenser for civilbefolkningen og føre til brud på menneskerettighederne," skriver Danicas investeringsdirektør, Anders Svennesen, til Information.

Omvendt fremhæver andre, at Danmarks forsvar er baseret på afskrækkelseseffekten fra vores allieredes atomvåben.

"Vi ser ikke nogen grund til at sætte spørgsmålstegn ved NATO-samarbejdet," skriver PensionDanmark til Information.

PensionDanmark har bl.a. aktier i Raytheon, Safran og Lockheed Martin. Raytheon er leverandør til det amerikanske flyvevåbens nye atommissil, Safran er involveret i videreudviklingen af Frankrigs M51-missiler, mens Lockheed bl.a. er med i det konsortium, der fremstiller nukleare sprænghoveder til Storbritannien.

Topscoreren i Informations undersøgelse, Industriens Pension, har bl.a. aktier i Honeywell International, der driver et anlæg, som producerer en stor del af komponenterne i de amerikanske atomvåben. Pensionsselskabet skriver i et svar til Information, at virksomhedernes ageren "er i tråd med Danmarks og NATO’s forsvarspolitiske linje samt internationale konventioner".

MP Pension og PKA ejer også aktier i atomvåbenrelaterede virksomheder, men oplyser til Information, at de nu vil se nærmere på deres investeringer.

Denne artikel er videredistribueret af Ritzau på vegne af Information.

Mere fra FinansWatch

Gjensidige løfter det danske resultat med en fjerdedel

Øget rejseaktivitet og erhvervskunder løfter Gjensidiges danske vækst, samtidig med at resultatet springer i vejret. "Nu står vi langt, langt stærkere, end vi nogensinde har gjort, og det skal vi kapitalisere på," lyder det fra koncerndirektør Mats C. Gottschalk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs