Dansk iværksætter i New York vil spinde guld på "dark data" i finanssektoren og bekæmpe hvidvask

Vi bruger kun 10 pct. af hjernen. Den lærdom er mange nok stødt på fra film, bøger eller en kammerat, som ikke er alt for glad for at faktatjekke sine påstande.
For det er bare en myte. En sejlivet en af slagsen.
Ifølge den danske New York-baserede iværksætter Harald Collet er det til gengæld ikke nogen myte, at en virksomhed typisk kun bruger 20 pct. af den information, den egentlig ligger inde med. Det kan være, fordi det ligger i indscannede pdf'er eller mærkværdige formater og ikke er let brugbare. Det kaldes "dark data," og heri ligger en forretningsmulighed. Det mener i hvert fald Harald Collet.
Han fik idéen til sin nye fintechvirksomhed, Alkymi, da han i seks år arbejdede som general manager hos finanstjenesten Bloomberg. Her fandt han ud af, at mange finansvirksomheder savner at få overblikket over "dark data."
Altså al den finansielle information, som kan ligge i dokumenter, regnskaber, investeringshistorik, emails og anden kommunikation i en virksomhed, men som det indtil nu har krævet store menneskelige ressourcer at få et samlet overblik over.
"Det er kun cirka 20 pct. af den information, en virksomhed har, man faktisk bruger, mens 80 pct. ligger låst fast," siger Harald Collet, der er medstifter af og adm. direktør i Alkymi med base i New York, som FinansWatch dog møder, da han er i København, hvor selskabet også går efter nye kunder.
Automatisering af processer
At strukturere data gennem automatisering ved hjælp af kunstig intelligens, også kaldet "cognitive process automation", er således det, som Harald Collet har brugt de seneste år på at gøre muligt i hans virksomhed Alkymi.
Alkymi er nu kommet i markedet og har allerede fået de første kunder i hus, forklarer Harald Collet, der grundlagde virksomheden i 2017.
"Hvis man skal have fat i alle de ustrukturerede data, der er i en virksomhed, skal man ofte bruge menneskelige kræfter på at sidde og kuratere data fra eksempelvis pdf-filer for at kunne få det ind i en database, hvor man kan arbejde struktureret med dataen. Men alle de processer automatiserer vi," siger han.
Han vurderer, at omkring halvdelen af alle forretningsgange i finansvirksomheder på et overordnet plan stadig er manuelle.
"Hvis vi bare kan automatisere omkring 70 pct. af en manuel forretningsgang, er vi kommet utrolig langt. Der er et kæmpe automatiseringspotentiale på tværs af "buy side", som for eksempel analysehuse, og "sell side" inden for eksempelvis kapitalforvaltning og bankverdenen," siger Harald Collet og forklarer, at mulighederne er mange:
"Vi har en ret simpel tilgang, der siger: Hvis der er en forretningsgang, der kører på email og dokumenter, og hvor man i dag har ansatte, der sidder og laver manuel "copy/paste," er det et utrolig godt sted at starte med at automatisere," fortsætter han.
Jagter kunder i Skandinavien
Virksomheden kan blandt andet hjælpe finansvirksomheder med at få overblik over de data, som de på grund af "kend din kunde-reglerne" skal indhente om nye kunder for blandt andet at undgå hvidvask og økonomisk kriminalitet.
Også inden for kapitalforvaltning jagter Alkymi kunder ved at kunne hjælpe kapitalforvaltere med at strukturere data om eksempelvis fondseksponeringer og investeringsperformance.
Harald Collet forklarer, at man i udgangspunktet har et amerikansk og skandinavisk fokus, hvorfor virksomheden også er ved at åbne sit første kontor i København.
Harald Collets team har fået finansieringen på plads gennem flere investeringsrunder og er blandt andet rådgivet af den tidligere Nasdaq-chef Hans Ole Jochumsen og tidligere Danske Bank-chef for internationale aktiviteter og chef for Danske Markets, Jens Peter Neergaard.
"Det er to utroligt erfarne topledere med dyb indsigt i vores kunders digitale transformation, vi har fået ind blandt vores rådgivere, og de har begge været en kæmpe hjælp," siger iværksætteren og tilføjer, at man også har fået meget hjælp fra organisationen Copenhagen Fintech få at komme ind på det danske marked.
"Vi har allerede fået kunder i USA. Men Danmark er også på vej frem inden for fintech, så derfor vil vi også gerne lægge vores investeringer der. Vi er nu i flere spændende dialoger med skandinaviske finanshuse, men vi har ikke fået kunder i den region endnu," siger Harald Collet.
Kan frigive ressourcer
Finansvirksomhederne kan få adgang til Alkymis tjeneste i skyen, på interne servere i virksomheden eller i en hybridløsning, forklarer Harald Collet.
Vil det her betyde flere fyringer i finanssektoren?
"Som vi ser det, gør det her, at finanshusene vil være i stand til at frigøre en masse ressourcer, så de pågældende medarbejdere i stedet kan lave noget mere vigtigt for virksomheden. Samtidig skaber vi simpelthen bedre data for kunderne," siger Harald Collet.
Hvorfor er der ikke nogen finanshuse, der allerede har lavet sådan en løsning før?
"Sagen er, at det indtil nu har været utrolig svært for en computer at forstå tekst i et dokument, hvis dokumentet ikke er en formular, hvor oplysninger altid står de samme steder. Når tingene hele tiden flytter sig rundt, har man ikke kunnet skrive regler, der automatiserer processerne. Så indtil nu har den eneste løsning været at sætte mennesker til at lave opgaverne," siger Harald Collet.
I stedet har Alkymi kombineret flere grene inden for kunstig intelligens og algoritmer, der går under begreber som "Deep Learning," "Natural Language Processing" og "Computer vision". Deep learning er blandt andet baseret på adgang til historisk data, som giver maskinen mulighed for at kunne lære at genkende koncepter i datamaterialet. Det kan altså gøre computere i stand til at forstå og analysere store ustrukturerede datamængder – lidt ligesom vores egen menneskehjerne – forklarer Harald Collet.
"Det, der er spændende ved at bruge "Deep Learning", er i vores modeller og algoritmer, er der ingen regler. Så computerne kan forholde sig til alle de mangfoldige dokumenter, som faktisk bruges overalt i den finansielle sektor. Det er det helt nye," siger Harald Collet.
Nordea ofrer brandet i nyt partnerskab
Aarhusiansk finanstjeneste lander aftale med norsk storbank: Skal udvikle ny type netbank
Relaterede artikler:
Nordea ofrer brandet i nyt partnerskab
For abonnenter