FinansWatch

Minister advarer firmaer: Gør klar til hårdt Brexit

Mens de store virksomheder er forberedt på Storbritanniens exit af EU, er brancheorganisationer og skatteministeren bekymret for de mindre.

Det er nu, dokumenterne skal på plads, så I fortsat kan eksportere, lyder det.

Ove Thejls i Thisted er en rolig mand. Som adm. direktør for Danmarks næststørste svineslagteri, Tican, har han styr på situationen, hvis Storbritannien skulle ryge ud af EU uden en aftale om 28 dage. Det siger han til Politiken.

Virksomheden har siden den britiske folkeafstemning i 2016 allerede halveret sin eksport til det britiske marked og vendt sig mod andre markeder i Asien og Australien.

I forhold til den eksport, Tican stadig sender til briterne, er der styr på dokumenterne, så handlen kan fortsætte over grænsen så gnidningsfrit, som det nu bliver muligt.

"Vi er forberedt, så vi vil ikke blive så hårdt ramt, hvis briterne ryger ud uden en aftale," siger han til Politiken.

Men sådan ser det ikke nødvendigvis ud for mange af Danmarks små og mellemstore virksomheder, og det får nu skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at advare: Få styr på de nødvendige papirer nu. Ellers risikerer I at blive hårdt ramt.

"Jeg er bekymret for den del af virksomhederne, som ikke er vant til at handle med lande uden for EU. De er måske ikke lige opmærksomme på, at der er en del ting, der skal på plads, for at de fortsat kan importere og eksportere til Storbritannien. Det kan ramme deres overskud, så de er nødt til at handle nu," siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Skatteministerens bekymring er opstået, fordi de værktøjer, som skatteforvaltningen stiller til rådighed for at hjælpe virksomhederne igennem de nødvendige procedurer, ikke bliver brugt i så høj grad, som man havde håbet.

Skatteforvaltningen har ansat 50 ekstra medarbejdere, afholdt flere informationsmøder og oprettet en hotline, som virksomheder kan bruge til at få hjælp og rådgivning.

"Men der er få virksomheder, der har henvendt sig. Det tager ikke dage eller måneder at få styr på dokumenterne, og jeg håber virkelig, at flere vil gøre sig den ulejlighed at undersøge, hvordan de kan forberede sig så godt som muligt," siger han.

Denne artikel er videredistribueret af Ritzau på vegne af Politiken.

Mere fra FinansWatch

ATP og Mærsk-ejer satser stort på aarhusiansk jordvarmeanlæg

Landets største pensionspengekasse, ATP, gør nu klar til at investere i at hente vedvarende energi op af jordens indre. Sammen med energiselskabet NRGI og A.P. Møller Holding bliver ATP medejer af selskabet Innargi, der skal etablere et geotermisk anlæg under jorden i Aarhus.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs