Storinvestorer advarer om sminkede børsregnskaber

Store investorer advarer om, at børsnoterede virksomheder i større grad anvender regnskabstekniske spidsfindigheder for at fremstå bedre.
Claus Wiinblad fra ATP | Foto: PR
Claus Wiinblad fra ATP | Foto: PR
AF RITZAU FINANS

Store investorer med mange penge i ryggen advarer om, at de børsnoterede virksomheder i tiltagende grad anvender regnskabstekniske spidsfindigheder, om end lovlige teknikker, for at fremstå bedre.

Det skriver Finans.

"Jeg har siddet i 30 år i det her, og det er min oplevelse, at der bliver flere tilfælde, det bliver mere kreativt og bredere anvendt og mere manipulerende," lyder det advarende fra Niels Andersen, som er porteføljeforvalter hos Bankinvest, over for Finans.

Han bakkes op af Niels Granholm Leth, analysechef hos Carnegie.

Anvendelsen af justerede nøgletal breder sig også. Her benytter selskaberne muligheden for at fjerne forskellige engangsposter for at kaste bedre lys på den underliggende indtjening, men det giver også mulighed for at skjule uønskede poster.

"Vi bruger ret mange kræfter på at forstå de underliggende tal i regnskaberne, og der kan være stor forskel på, hvor gode selskaberne er til at sikre den transparens," siger Claus Wiinblad, aktiechef i ATP, til Finans.

Det er ikke alle investorer, som er opmærksomme på forholdene, og det kan betyde at investorerne bliver vildledt, ligesom det kan skade tilliden til selskaberne. Endelig kan det påvirke præstationsaflønningen af ledelserne i de børsnoterede selskaber, da den ofte er baseret på justerede regnskabstal.

"Det kan skabe nogle ret perverse incitamenter og interessekonflikter," siger David Young, professor på Insead.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også