FinansWatch

Federal Reserve ser grund til tålmodighed

Cheferne i den amerikanske centralbank så på sit seneste rentemøde den 29. og 30. januar fortsat en ekspanderende amerikanske økonomi foran sig med et stærkt arbejdsmarked og en inflation nær bankens mål om symmetriske 2 pct. om året.

Samtidig var bankens ledere opmærksom på årsager til at indtage en mere afventede og tålmodig holdning - også fordi deltagerne var usikre på, hvad effekten af yderligere forhøjelser i år ville blive. Nogle ville derfor kun hæve renten, hvis inflationen stiger mere end ventet, mens andre mente, at en inflation som ventet ville godtgøre flere forhøjelser.

Det fremgår af referatet af mødet, som blev offentliggjort onsdag.

"Deltagere pegede på en række overvejelser, som støttede en tålmodig tilgang til pengepolitikken ved dette sted som et passende skridt i håndteringen af risici og usikkerheder i udsigterne," hedder det i referatet.

Federal Reserve fastholdt i januar sin toneangivende rente, men ændrede i sin melding til omverden på flere formuleringer. Mest centralt talte banken ikke længere om behov for "nogle yderligere forhøjelser" af renten, men om "tålmodighed".

"En tålmodig tilgang ville have den yderligere fordel at give de pengepolitiske beslutningstagere en mulighed for at bedømme effekten i den økonomiske aktivitet og inflationen af de skridt, der er taget for at normalisere den pengepolitiske position."

I 2018 - senest den 19. december - hævede centralbanken sin toneangivende rente fire gange. Fed funds rate ligger nu i intervallet 2,25 til 2,50 pct. I alt har banken hævet sin rente ni gange siden den seneste stramningscyklus blev indledt i december 2015.

"Mange deltagere lod forstå, at det ikke endnu var klart, hvilket justeringer til målintervallet for fed funds rate ville være passende i år."

Flere pegede på, at renteforhøjelser kun ville være passende, hvis inflationen steg mere end i deres basisscenarier, fremgår det. Omvendt mente andre, at renteforhøjelser ville være passende, hvis inflationen udviklede sig som ventet.

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs