FinansWatch

Deutsche Bank talte med Danske Bank inden hvidvaskbrud

Deustche Banks antisvindelchef fortæller mandag i en høring om bankens rolle i Dansk Banks hvidvaskskandale.

Foto: Luke MacGregor/Ritzau Scanpix

Den tyske storbank Deutsche Bank kommunikerede med både Danske Banks estiske afdeling og hovedkvartet i København, inden man i 2015 afbrød samarbejdet med Danske Bank.

Det fortæller Deutsche Banks antisvindelchef, Stephan Wilken, på en høring mandag aften i Europa-Parlamentet, der blandt andet omhandler bankens rolle i Danske Banks sag om hvidvaskning af penge.

"Vi havde kontakt til Danske Bank i Estland og i København," siger han.

Han ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad kommunikation gik ud på. Han henviser til, at banken er i gang med en intern undersøgelse af sagen og derfor ikke vil uddybe.

Allerede i 2013 stoppede den amerikanske bank JPMorgan sit samarbejde med Danske Bank, da man fik mistanke om hvidvask.

Der gik dog yderligere to år, før Deutsche Bank brød samarbejdet med den danske bank. Stephan Wilken fortæller, at selskaber har deres "egen risikovurdering".

"Som led i vores bekæmpelse af svindel overvåger vi transaktioner, og på et tidspunkt blev vi mere og mere bekymrede over en række transaktioner," siger han.

Desuden fortæller Stephan Wilken, at Deutsche Bank har tredoblet investeringerne i sin antisvindelafdeling, siden skandalen begyndte at rulle.

Danske Bank bliver i øjeblikket undersøgt af myndighederne i Danmark, Storbritannien, Frankrig og USA.

I bankens egen undersøgelse, som blev fremlagt i september, oplyste banken, at den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 2007-2015 udgjorde 200 mia. euro. Det svarer til knap 1500 mia. kr.

Undersøgelsen har ikke kunnet fastslå, hvor stor en del af beløbet der er "mistænkeligt". Men det er formentligt "en meget stor del" af de 1500 mia. kr.

Danske Bank-direktør: Hvidvaskbøder får ikke stor betydning for medarbejderbonusser

Danske Banks hvidvaskkontrol kan blive dyr for kunderne 

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs