FinansWatch

Økonom ser ikke flere støtteopkøb fra Nationalbanken for nuværende

Efter to måneder, hvor Nationalbanken har interveneret i valutamarkedet, er det usandsynligt, at den vil fortsætte, vurderer cheføkonom i Danske Bank.

To måneder i træk har Nationalbanken nu forsvaret den danske krone ved at intervenere i valutamarkedet. Men det ventes ikke at fortsætte, ligesom der heller ikke ser ud til at ligge en renteforhøjelse rundt om hjørnet.

Det vurderer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, efter at Nationalbanken mandag har meddelt, at den i januar intervenerede i valutamarkedet for 1,9 mia. kr. Det var derved noget mindre end de 11,6 mia. kr., som banken intervenerede for i december.

"Det dækker formentlig over, at der stadig var lidt pres på kronen i begyndelsen af måneden. De seneste uger er tendensen gået i retning af en stærkere krone, og vores bedste bud er, at det ikke bliver nødvendigt med flere opkøb i denne omgang," skriver Las Olsen i en kommentar.

I store dele af det forgangne år blev kronen gradvist svækket, og det førte til, at Nationalbanken mod slutningen af året begyndte at intervenere i markedet for at forhindre en yderligere svækkelse. Blandt flere årsager til kronesvækkelsen nævner Danske Banks cheføkonom dårlige afkast på danske investeringer i udenlandske aktier, som gav et mindre behov for at veksle til kroner.

"Betalingsbalanceoverskuddet har heller ikke været helt så stort i 2018, hvor der har været lavvækst i eksporten i en stor del af året, og hvor investeringsaktiviteten i Danmark er steget, hvilket giver behov for mere import," skriver Las Olsen.

"Udsigten er, at en del af det kommer til at ændre sig i år, og vi derfor får lidt stærkere krone igen."

Når den danske krone igen styrkes, vil der heller ikke i samme grad være behov for støtte fra Nationalbanken - og da slet ikke behov for renteforhøjelser for at støtte kronekursen, bemærker cheføkonomen.

"Det mest sandsynlige er altså efter vores mening stadig, at renten bliver sat op i Danmark, når den også bliver det i euroområdet. Det vil tidligst ske efter sommeren og mere realistisk i december."

"Uro på de finansielle markeder og dårligere nøgletal for økonomien har på det seneste skubbet markedsforventningerne i retning af, at der måske slet ikke kommer en renteforhøjelse i 2019. Det mener vi nu stadig, at der gør, fordi højere lønstigninger langt om længe vil skubbe inflationen opad i euroområdet, men det er klart, at usikkerheden er til at få øje på," skriver Las Olsen.

Den danske valutareserven falder 3,5 mia. kr. til 455,5 mia. kr. 

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs