FinansWatch

Svensk krone svækkes efter skuffende detailsalg

Den svenske krone svækkes over for den danske fredag formiddag, efter at det svenske detailsalg viste en skuffende udvikling i december.

Foto: Colourbox

På månedsbasis faldt detailsalget 1,4 pct. mod en ventet stigning på 0,1 pct. ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. Det var samtidig det største månedlige fald i detailsalget siden marts 2013.

"Det betyder, at det svenske detailsalg samlet set er faldet med 1,1 pct. over det seneste år. Forklaringen på den svage udvikling i privatforbruget er helt oplagt det seneste års nedgang på boligmarkedet," siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Ifølge ham betyder skuffelsen, at der nu er en overhængende risiko for en teknisk recession i Sverige.

Det bygger han på, at det svenske bruttonationalprodukt faldt med 0,2 pct. i tredje kvartal, og at meget tyder på, at væksten også var negativ i fjerde kvartal.

"Ud over at privatforbruget falder, så har den svenske eksport det svært oven på den seneste svækkelse i den globale økonomi. Dertil har nedgangen på boligmarkedet lagt en tydelig dæmper på byggeaktiviteten."

"Vi skal helt tilbage til andet halvår af 2012 for at finde den seneste tekniske recession i Sverige. Dengang var det primært den europæiske gældskrise, der trykkede væksten," siger Tore Stramer.

Samtidig med at risikoen for en teknisk recession ifølge cheføkonomen er rykket nærmere, så svækkes den svenske kr. oven på det skuffende detailsalg, da der efterfølgende skal 72,54 danske kr. til at købe 100 svenske mod 72,76 kr. før offentliggørelsen af tallet.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs