FinansWatch

Analytikere om brexit: Udskydelse af udtræden mere sandsynlig efter nej

Flere bankers analytikere vurderer, at det er mere sandsynligt, at Storbritanniens exit fra EU udskydes.

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix

Det er blevet mere sandsynligt, at Storbritanniens udtræden af EU vil blive udskudt fra den nuværende dato, 29. marts.

Sådan lyder vurderingen fra flere analytikere, efter at det britiske parlament tirsdag aften stemte nej til den brexit-aftale, som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU.

"Umiddelbart efter nederlaget gjorde Theresa May det klart, at hun nu vil konsultere alle partier i parlamentet i et forsøg på at finde et kompromis omkring en udtrædelsesaftale med EU. Det giver et lille håb om et mere blødt brexit med en tættere tilknytning til EU," vurderer Jyske Bank.

"Det øger også sandsynligheden for, at brexit-datoen bliver skubbet længere ud i fremtiden, da størsteparten af parlamentarikerne ønsker at undgå et kaotisk "no-deal” brexit," lyder det i en kommentar.

Hos Nordea noterer analytiker Morten Lund sig, at Mays regering skal fremlægge en plan B for parlamentet inden for tre arbejdsdage, altså senest mandag 21. januar - og den kan indeholde et ønske om at skyde briternes exit.

"Theresay May vil sandsynligvis fremlægge en plan, som involverer at søge nye indrømmelser fra EU - sandsynligvis kombineret med en anmodning om at udskyde den nuværende deadline, 29. marts."

"Det store nederlag har dog øget risikoen for, at EU ikke er villig til at diskutere Mays aftale yderligere. Derfor er risikoen for scenarier som endnu en afstemning, en udtræden uden en aftale og et blødere brexit øget, og de kan få momentum i de kommende dage," skriver han i en kommentar.

Brexit-aftalen blev nedstemt med 202 stemmer for og 432 imod, hvad der ifølge britiske medier er det største nederlag i moderne britisk historie.

Labour-leder Jeremy Corbyn vil nu have en mistillidsafstemning om regeringen onsdag. En debat forud for denne vil starte klokken 14.00 og vare frem til klokken 20.00 dansk tid.

Den stjæler Theresa Mays kortsigtede fokus, men Morten Lund fra Nordea forventer, at den nuværende regering vil blive siddende.

"Vores overbevisning skyldes, at det vil kræve konservative parlamentsmedlemmer at vælte regeringen, hvilket vi kun ser en lille appetit for. De nyeste meningsmålinger antyder, at mange torys (kaldenavnet for de konservative, red.) vil miste deres pladser, ligesom at Labour måske vil blive det største parti," skriver han om risikoen for et nyvalg.

Samme melding lyder fra Jyske Bank.

"Det tyder dog ikke på, at regeringen bliver væltet, da det lille støtteparti DUP i aftes (tirsdag, red.) tilkendegav, at de fortsat har tillid til regeringen. Resultatet af mistillidsafstemningen ventes at foreligge i aften omkring klokken 20 dansk tid. Hvis regeringen mod forventning bliver væltet, betyder det efter al sandsynlighed, at der skal afholdes et nyt parlamentsvalg," lyder det.

Afstemningen om brexit-aftalen skulle egentlig have fundet sted i december, men May udskød den. Et nej lå nemlig i kortene, hvorfor hun udskød den for at få flere forsikringer og indrømmelser i hus fra EU.

Det var dog ikke nok til at få aftalen stemt igennem parlamentet.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs