FinansWatch

Centralbankens balance skal være meget mindre

Federal Reserves balance skal bringes ned fra det nuværende niveau, hvilket giver udsigt til fortsat reduktion af bankens beholdning af amerikanske stats- og realkreditobligationer.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserves, balance skal bringes meget ned fra dets nuværende niveau.

Det slog formanden, Jerome Powell, torsdag fast i forbindelse med en tale i Washington, og dermed er der udsigt til en fortsættelse af reduktionen fra 2018 af bankens beholdning af amerikanske stats- og realkreditobligationer, efterhånden som de udløber og indfries.

"Balancen vil være substantielt mindre, end den er nu," sagde Jerome Powell, formand for Federal Reserve, ifølge Bloomberg News i forbindelse med talen til The Economic Club of Washington.

Niveauet for balancen vil dog ifølge Powell ende en del højere eller "ikke i nærheden af, hvor den var før" finanskrisen, der er årsagen til bankens meget store beholdning af obligationer.

Federal Reserve indledte nemlig et massivt opkøbsprogram i kølvandet af finanskrisen i 2008 for at støtte markederne med likviditet.

Powell udløste før jul store udsving på aktie- og obligationsmarkedet i USA, da han i forbindelse med renteforhøjelsen i december fortalte, at planen om at reducere balancen var på "autopilot".

Det tvang ham ud i en opblødning nogle dage senere, da han kommenterede, at banken ikke ville tøve med at ændre sin politik, hvis det bliver nødvendigt.

Reduktionen i balancen, eller kvantitative stramninger, kan sammenlignes med renteforhøjelser. To amerikanske centralbankøkonomer har i et studie påpeget, at reduktion af stimuli på 200 mia. dollar har samme opbremsende effekt på økonomien som en renteforhøjelse på 25 basispoint.

Regner man det sammen, så er det ensbetydende med, at reduktionerne i 2018 udgjorde stramninger svarende til yderligere to forhøjelser mere end de fire reelle renteforhøjelser, som Federal Reserve foretog. Planerne for 2019 indikerer samtidig en reduktion af balancen med 600 mia. dollar - eller tre "renteforhøjelser" af bagvejen.

Rentereferat afslører mere forsigtig tilgang til stramninger

Investorerne ser Fed stoppe rentestigninger  

Mere fra FinansWatch

Analyse: Var bankerne grådige eller var de negative renter direkte ulovlige?

Erhvervsminister Simon Kollerup kaldte bankerne for grådige. Men lod dog forstå, at de negative renter ikke var ulovlige. Nu varsler ministerens egen vagthund, Forbrugerombudsmanden, en retssag mod Jyske Bank. Med så megen forvirring er der behov for en juridisk dom om retstilstanden, skriver FinansWatch’ analytiker Jens Chr. Hansen.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs