Kodeløs betaling får æren for mindre svindel

Den kontaktløse betalingsfunktion har sænket kortsvindel for de danske forbrugere, mener Nets. Lav beløbsgrænse og mulighed for at blive fanget på video gør det til en uinteressant forretning for de kriminelle, fortæller virksomheden.
Foto: PR
Foto: PR

Der bliver svindlet mindre med Dankortet, og en stor del af æren tilfalder den kontaktløse betalingsfunktion, fortæller betalingsvirksomheden Nets.

I kategorien for svindel med "tabt og stjålet" kort, typisk afluring af pinkode og dertilhørende lommetyveri, er den samlede mængde faldet fra 26 mio. kr. i første halvår af 2017 til 17 mio. kr. i samme periode 2018.

"Den positive udvikling tilskriver vi blandt andet den øgede brug af kontaktløse kort," skriver pressechef Søren Winge i en mail til FinansWatch.

"Væsentligt mindre" kontaktløs svindel

Det virker umiddelbart lettere at misbruge et Dankort, hvor man ikke behøver at kigge ofrene over skulderen for at se pinkoden og så derefter rapse kortet.

Men Søren Winge skriver, at kigger man på svindel udelukkende med den kontaktløse funktion uden brug af pinkode, så er omfanget "meget lavt."

Det ses også på det generelle Dankort-misbrug, hvor der er en faktor 30 til forskel mellem klassisk kortsvindel og kontaktløst kortsvindel.

Svindelmængden i den fysiske handel udregnes ved at gange misbrugsandelen af den samlede omsætning med 10.000, dette betegnes BP. Her udgør klassisk kortsvindel 0,3 BP, mens misbrug af kontaktløse kort uden pinkode-indtastning udgør 0,01 BP.

"Så det er en væsentlig mindre andel," skriver Søren Winge.

Uattraktivt at svindle kontaktløst

Han hæfter sig ved, at hvis kriminelle får fingrene i andres kort, kan der kun foretages handler op til 350 kr. Det vil ske i butikker, hvor der kan være videoovervågning.

"Man risikerer i første forsøg at blive bedt om PIN, hvis kortholder forinden har foretaget flere lavværdi køb, hvilket kan udløse en kontrol," skriver Søren Winge og afslutter:

"Så derfor er det ikke et område de kriminelle ser de store muligheder i."

Nets fornyer strategisk aftale med norske banker 

Forbrugerne holder igen med Dankortet trods økonomisk optur

Nøgleapp øger brugen af Nemid 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også