FinansWatch

ECB fastholder renten – ændres tidligst efter sommeren 2019

ECB's kæmpe opkøbsprogram bliver færdiggjort i december, og renten forbliver i ro, lyder det torsdag.

Foto: /ritzau/AP/Michael Probst

Den Europæiske Centralbank, ECB, har besluttet at fastholde sit renteniveau. Den ledende rente er stadig minus 0,4 pct., og der bliver tidligst pillet ved renterne efter sommeren 2019, fremgår det af en rentemeddelelse fra centralbanken.

Det oplyses samtidig, at ECB vil slutte sit opkøbsprogram af obligationer ved udgangen af december 2018. Opkøbet blev igangsat i 2014 for at undgå vedvarende lav inflation.

"Whatever it takes var ordene fra Mario Draghi tilbage i 2012, og det har han stået ved. Men nu vurderer ECB-chefen altså, at der ikke er brug for flere opkøb," skriver chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri i en kommentar.

"Eurolandene har i øjeblikket en pæn økonomisk vækst, og ledigheden er lav. Derfor er det på tide at udfase opkøbene, selv om inflationen er lav," mener Allan Sørensen.

Centralbanken vil indtil videre geninvestere de rentebetalinger og udtrækninger, der kommer fra den store obligationsbeholdning - også efter det tidspunkt, hvor den begynder at hæve de centrale renter.

"Den udtalelse siger klart, at næste bevægelse i renterne er opad. Det var helt klart også forventningen, men nu siger centralbanken det altså selv," vurderer cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank i en kommentar.

Ifølge Bloomberg News skal vi dog langt ind i det nye år, før der kommer en rentestigning. Først ved eller inden rentemødet 1. august 2019 er der mere end 50 pct. sandsynlighed - 51,4 pct. - for en rentestigning.

"I det hele taget er eftervirkningerne af krisen også efter i morgen til at få øje på pengepolitikken, for vi vil stadig have en negativ rente. Der vil formentlig gå et år, før renten bliver sat op, og vi skal ind i 2020, før det er realistisk, at den er positiv," vurderer Las Olsen.

 

/ritzau/FINANS

EU udsætter hvidvaskreform: Vurderer først igangværende sager

Flere SIFI-chefer levede ikke op til nye krav 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs