FinansWatch

JPMorgan øger sandsynligheden for et "non-brexit" til 40 pct.

Den amerikanske investeringsbank JPMorgan ser nu en øget sandsynlighed for, at briterne river sine skilsmissepapirer med EU i stykker.

Foto: AP Photo/Frank Augstein/Ritzau Scanpix

Amerikanerne ser nu 40 pct.s chance for et "non-brexit" mod tidligere 20 pct., skriver Reuters.

Tirsdag begyndte politikerne i det britiske parlament en fem dage lang debat om den brexitaftale, som premierminister Theresa May fik i stand i november med EU. Og det tegner ikke godt for fortalerne for aftalen, da der er meget modstand - også i Mays eget konservative parti.

Tirsdag var ligeledes dagen, hvor kom det frem, at EU-Domstolens generaladvokat mener, at Storbritannien har ret til ensidigt at fortryde brexit og lade være med at trække sig fra EU. Og at EU-traktatens artikel 50 tillader en ensidig tilbagetrækning fra processen om at forlade EU.

"Nyheden fra EU-Domstolen gør et nej til brexit mere realistisk. Den britiske regering har tidligere afvist denne vej, men vejen til et brexit er blevet stadig mere afhængig af de finansielle markeder og virksomhedernes evne til at påvirke regeringen," skriver Silvia Dall'Angelo, seniorøkonom i Hermes Investment Management, i et notat ifølge Reuters.

Generaladvokatens anbefaling er ikke en dom, men EU-Domstolen følger ofte anbefalingen, der fungerer som en slags rådgiver for dommerne. Det vides ikke, hvornår EU-Domstolen vil afgøre spørgsmålet.

Afstemning i parlamentet finder sted tirsdag den 11. december omkring klokken 20.00.

Indtil da må Theresa May lægge ryg til kritik og modstand næsten hele vejen rundt i parlamentet. Og May risikerer, at aftalen bliver forkastet ved afstemningen næste tirsdag.

Arbejderpartiet Labour afviser den foreliggende aftale og har nævnt muligheden for endnu en EU-folkeafstemning. Oppositionspartiet har varslet et muligt mistillidsvotum for at få Mays konservative regering væltet, hvis aftalen bliver forkastet ved afstemningen. Samtidig er May blevet udfordret af indædte EU-modstandere i sit eget parti, og hun vil formentlig også blive udfordret på posten som partileder.

Ved folkeafstemningen i 2016 stemte 52 pct. af briterne for en udmeldelse af EU-klubben.

Storbritannien står til at forlade EU den 29. marts næste år.

Briterne gør klar til fem dages brexit-debat

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs