FinansWatch

Fed-chef mest bekymret for lav inflation

Richard Clarida, næstformand i den amerikanske centralbank, frygter en lavere inflation mere end en højere inflation.

Næstformand i den amerikanske centralbank, Richard Clarida, frygter en lavere inflation mere end en højere inflation.

Det fortalte han mandag i et interview med Bloomberg News.

"I de seneste årtier har asymmetrien været mod disinflation," sagde Clarida.

"Vi er i en verden, hvor centralbanker, inklusiv Fed, er fokuseret for at holde inflationen væk fra disinflation."

Federal Reserve, eller bare Fed, har et mål om en inflation på symmetriske 2,0 pct. om året, og efter at inflationen gennem 2018 har trukket op mod niveauet 2,0 pct., målt på PCE Core, som er centralbankens foretrukne inflationsmål, så faldt den tilbage til 1,8 pct. i november.

"Vi har et symmetrisk mål på 2,0 pct. Det er ikke meningen, at 2,0 pct. er et loft. Vi har opereret under 2,0 pct., og vi kan operere over 2,0 pct., afhængig af rystelserne."

Meldingen fra Clarida kan ifølge Bloomberg News tolkes derhen, at Federal Reserve endnu ikke er overbevist om, at banken har fået inflationen op på det niveau, der ønskes, og at centralbanken derfor er mere tilbøjelig til at genoverveje sine tidligere meldinger om fortsatte renteforhøjelser i 2019.

Den amerikanske centralbank hævede senest i september sin toneangivende rente, fed funds rate, med 25 basispoint til intervallet 2,00 til 2,25 pct., men samtidig indikerede bankens chefer, at man ville fortsætte de "gradvise forhøjelser", ligesom der var flertal for en forhøjelse igen i december og fire mere i 2019.

Federal Reserve har hævet den toneangivende rente ved tre lejligheder tidligere i år - i marts, juni og september. I alle tre tilfælde har det været med den nuværende formand for centralbanken, Jerome Powell, i spidsen.

Powell afløste i februar den tidligere centralbankchef Janet Yellen og er udpeget af præsident Donald Trump.

Federal Reserve har løftet sin rente seks gange i alt, siden præsident Donald Trump, der gennem store dele af 2018 har været stærkt kritisk over for den stigende rente, centralbankens kurs og Jerome Powell personligt, indtrådte i embedet i januar 2017.

Federal Reserve har hævet sin rente otte gange, siden den startede den igangværende stramningscyklus i december 2015.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs