FinansWatch

Overborgmester vil ændre indkøbspolitik efter hvidvasksag

Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune, mener, at kommunen fremover s kal kunne ophæve en kontrakt, hvis en bank dømmes for hvidvask.

Hvidvask af penge er både ulovligt og umoralsk.

Med den begrundelse vil Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), ændre kommunens indkøbspolitik.

Anledningen er, at Danske Bank, kommunens vigtigste bankforbindelse, har erkendt, at der er foregået omfattende hvidvask i bankens estiske filial.

Fremover skal kommunen kunne ophæve en kontrakt, hvis en bank dømmes for hvidvask, mener overborgmesteren.

"Fremover vil vi udelukke virksomheder fra at byde på opgaver, hvis de er dømt for hvidvask. Og vi vil også skrive ind i fremtidige kontrakter, at de bliver opsagt, hvis de bliver dømt for hvidvask," siger Frank Jensen.

Københavns Kommune har i dag et stort engagement med Danske Bank. Blandt andet kører indbetaling af A-skat, sociale ydelser til borgerne og bidrag til den kommunale udligning gennem Danske Bank.

Her er kommunen bundet af, at staten har indgået kontrakt med Danske Bank. Men derudover har Københavns Kommune også aftalt, at løn og andre betalinger kører gennem Danske Bank.

Og det er også et selskab under Danske Bank, der forvalter kommunens investeringer.

Kommunens økonomiudvalg bad i begyndelsen af oktober forvaltningen undersøge mulighederne for at ophæve samarbejdet med Danske Bank. Det har forvaltningen gjort, og undersøgelsen viser, at der ikke er de store muligheder for at skifte bank nu og her.

Danske Bank er nemlig ikke dømt for hvidvask. Og efter udbudsreglerne vil kommunen kun kunne udelukke den del af Danske Bank-koncernen, der måtte modtage den endelige dom.

Desuden har Danske Bank i alle tilfælde ret til at foretage det, der hedder "self cleaning", altså en grundig oprydning. Og så vil banken være berettiget til at byde igen i et nyt udbud, fremgår det af et notat fra Økonomiforvaltningen.

Reglerne om "self cleaning" vil dog også være gældende, hvis København vedtager en ny indkøbspolitik, sådan som overborgmesteren ønsker.

"Det er rigtigt, at reglerne om "self cleaning" gør det svært at udelukke virksomheder. Men omvendt giver det et meget kraftigt incitament til at rette op på ulovlighederne," siger Frank Jensen.

"Med ændringen af vores indkøbspolitik sender vi et virkelig stærkt signal om, at vi ikke ønsker at samarbejde med virksomheder, der bryder loven," siger Københavns overborgmester.

Det er Enhedslisten, der har rejst sagen på rådhuset. Partiets gruppeformand, Karina Vestergård Madsen, erkender, at det ser svært ud at slippe ud af aftalerne her og nu.

"Det er jo dybt problematisk, at der er noget jura, der spænder ben for, at vi som kommune kan vælge at samarbejde med en bank, som rent faktisk følger de etiske regler, som et bredt flertal har besluttet," siger hun.

Karina Vestergård Madsen tvivler på, at det er tilstrækkeligt at ændre indkøbspolitikken. I stedet vil hun forsøge at få sagen taget op på Christiansborg.

"Vi må ændre lovgivningen og presse alt det vi kan. Jeg tror også, at mange borgere synes, at det her er uforståeligt," siger hun.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Tribal-banker vinder frem

Neobanker, hvor kundebase og formål er drevet af markører som etnicitet, politisk tilhørsforhold eller klima, vinder frem i Tyskland, USA og Storbritannien.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs