FinansWatch

Mexico hæver renten efter pres på pesoen

Aflysningen af en ny lufthavn i Mexico City fører til pres på landets valuta, og derfor hæve Mexicos nationalbank nu renten.

Foto: Colourbox

Den mexicanske centralbank, Banco de México, hævede torsdag sin toneangivende rente fra 7,75 til 8,00 pct. Tiltaget fra banken kommer i kølvandet af et pres på landets valuta, pesoen, som er blevet udløst af den kommende præsident Andrés Manuel López Obrador, også kendt som AMLO's, planer om at aflyse opførelsen af en ny lufthavn i Mexico City.

Renteforhøjelsen var dog ikke den store overraskelse, da 20 ud af 26 adspurgte økonomer havde forudset den, ifølge Bloomberg News.

Da den kommende præsident, valgt i juli, for to uger siden meldte ud, at han ville følge resultatet af en afstemning omkring lufthavnen og indstille opførelsen, udløste det en udsalg af mexicanske papirer, som man ikke har set siden 2016.

Lufthavnen er nemlig en tredjedel inde i opførelsen, da byggeriet startede i 2015, og konstruktionsarbejdet er finansieret via et internationalt obligationssalg.

Det ville efter planen have kostet 13 mia. dollar at opføre den kende arkitekt Norman Fosters vision, og Mexico City har allerede udstedt obligationer for 6,0 mia. dollar med sikkerhed i den nye og den eksisterende lufthavn, som internationale investorer har købt.

Efter Banxicos renteforhøjelse styrkedes pesoen 20,2478 peso for en dollar til 20,1957 peso for en dollar, men den er sidenhen igen blevet svækket til 20,3085 peso for en greenback. Onsdag kostede en dollar 20,4106 peso.

Inden AMLO's beslutning i slutningen af oktober skulle der kun 19,3609 peso til for at købe en dollar.

Den kommende præsident har kaldt den nye lufthavn for "ecocide", og den er særligt upopulær, fordi den ligger på den udtørrede Texcoco-sø, som også indgår i Mexico Citys vandforsyning.

Andrés Manuel López Obrador tiltræder præsidentposten den 1. december.

/ritzau/FINANS

Fed-chef ser tre renteforhøjelser forude 

Økonomer spår: Historisk lav rente er slut i 2020 

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs