FinansWatch

Danske Bank beskyldes for at true whistleblower

Ifølge advokaten for whistlebloweren Howard Wilkinson forsøger Danske Bank at true ham til tavshed i sag om hvidvask gennem bankens estiske filial.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ifølge advokaten for Howard Wilkinson, manden med en chefpost i Danske Bank i Estland, og som i sin tid råbte op internt og senere eksternt omkring forholdene i den skandaleramte filial, forsøger Danske Bank at true whistlebloweren til tavshed.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Det skyldes, at Danske Bank har skrevet til Howard Wilkinson og advaret om, at han ikke må røbe for meget, når han skal vidne i høringer i Folketinget og EU-parlamentet.

"Det brev, vi har fået, indeholder en specifik trussel om, at han stadig kan blive strafferetligt forfulgt for overtrædelse af bankhemmelighedslovene og enten strafferetlige eller civilt straffet for overtrædelse af loven om databeskyttelse af personoplysninger," siger advokat Stephen M. Kohn til Børsen.

Danske Bank har ellers givet tilladelse til, at Howard Wilkinson kan vidne for de to parlamenter og tale med Finanstilsynet, anklagemyndigheden i Danmark og de amerikanske myndigheder.

Danske Bank får dog opbakning fra eksperter.

"De er nødt til at tage de forbehold. De kan jo ikke give en blanco tilladelse til, at han kan røbe hvad som helst. De informationer, som der er, det er jo sensitive informationer," siger konsulent i Copenhagen Compliance, Kersi Porbunderwalla, til Børsen.

Hun henviser til, at whistlebloweres ret til at tale ikke overskygger lovgivningen.

/ritzau/FINANS

Whistleblower-advokat: Danske Banks mundkurv lod problemerne rodfæste sig

Politikere kritiserer Finanstilsynet for at være for passivt under hvidvasksag 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs