USA's centralbank fastholder renten

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har torsdag besluttet sig for at fastholde den toneangivende rente.
AF RITZAU FINANS

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har torsdag aften efter sit todages rentemøde besluttet sig for at fastholde den toneangivende rente. Fed funds rate ligger derfor stadigvæk i intervallet 2,00 til 2,25 pct.

Samtidig fastholdt banken også sin centrale formulering om, at "yderligere gradvise forhøjelser" vil være på linje med Federal Reserves mål om en vedvarende ekspansion af økonomien, stærke betingelser for arbejdsmarkedet og en inflation nær bankens styrekomites "symmetriske" mål på 2,0 pct. om året.

I sin rentemeddelelse fremhæver centralbanken som noget nyt, at de amerikanske husholdningers forbrug er "fortsat med at vokse stærkt", men at erhvervslivets investeringer har "behersket sig" fra det tidligere høje niveau.

Beslutningen om at fastholde renten var ikke nogen overraskelse i markedet. En rundspørge, foretaget af Bloomberg News forud for meldingen, viste nemlig, at alle 85 adspurgte økonomer regnede med en uændret rente.

På forhånd havde handel med fed funds-futuren også indikeret en sandsynlighed på 86,6 pct. for en fastholdelse af renten og 13,4 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse på 25 basispoint.

Federal Reserve havde da også på sit seneste rentemøde i september, hvor man hævede renten med 0,25 pct.point. til det nuværende interval, indikeret, via det såkaldte scatterplot-diagram, hvor hver enkelt medlem af styrekomiteen indikerer sin renteforventning ved de kommende møder, at der ikke ville komme en renteforhøjelse i november, men derimod en næste gang til december.

Federal Reserve har hævet sin toneangivende rente ved tre lejligheder tidligere i år - i marts, juni og september. Alle gangene har været med den nuværende formand for centralbanken, Jerome Powell, i spidsen. Han afløste i februar den tidligere centralbankchef Janet Yellen og er udpeget af præsident Donald Trump.

Federal Reserve har løftet sin rente seks gange i alt, siden præsident Donald Trump, der har været stærkt kritisk over for den stigende rente og centralbankens kurs, indtrådte i embedet i januar 2017.

Federal Reserve har hævet sin rente otte gange, siden man startede den igangværende stramningscyklus i december 2015.

I Federal Reserves styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC), hvor bankens chefer skiftes om at være med, stemte alle ni for torsdagens fastholdelse af renten.

Trump fortryder "måske" valget af centralbankchef

Fed-chef ser tre renteforhøjelser forude 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også