FinansWatch

CBS-professor tier om interessekonflikter i sin forskning

Store fonde gav CBS-professor 8,4 mio. kr. til at forske i fondes værdi, men det undlod han i strid med reglerne at fortælle i videnskabelige artikler. CBS iværksætter undersøgelse.

Steen Thomsen, professor og akademisk leder ved Center for Corporate Governance ved Copenhagen Business School

CBS-professor Steen Thomsen blev af eksperter kaldt utroværdig, da han i en kronik forsvarede Danske Bank i den verserende hvidvaskningssag, men samtidig ikke fortalte, at hans forskningscenter modtager støtte fra Danske Bank.

Nu kritiseres Steen Thomsen fra Copenhagen Business School i Magisterbladet for i en række tilfælde at have undladt at oplyse om potentielle interessekonflikter i sin egen forskning.

Steen Thomsen, der er professor og akademisk leder ved Center for Corporate Governance ved Copenhagen Business School, modtog i 2011 8,4 mio. kr. fra ni erhvervsdrivende fonde, herunder Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden.

Men CBS-forskeren, der fik pengene til at forske i erhvervsdrivende fondes økonomiske og samfundsmæssige betydning, har i flere videnskabelige artikler undladt at oplyse om finansieringskilderne.

Forskningsresultaterne, der generelt forholder sig positivt til fondene, er offentliggjort i tidsskrifter som Corporate Governance: An International Review og Oxford Review of Economic Policy.

Af disse tidsskrifters redaktionelle retningslinjer fremgår det udtrykkeligt, at forfattere i artiklerne skal gøre opmærksom på interessekonflikter.
Heine Andersen, professor emeritus ved Københavns Universitet, kalder Steen Thomsens udeladelser alvorlige.

”Det er alvorligt, fordi det forhold, at fondene selv har finansieret forskningen kan have betydning for vurderingen af resultaternes troværdighed. Og i sidste ende om der er tale om uafhængig forskning. Hvis de her artikler munder ud i positive resultater for fondene, er der selvfølgelig grund til at være ekstra grundig og kritisk i læsningen af resultaterne. Men den advarselslampe blinker jo ikke, når interessekonflikten ikke er oplyst”, siger han til Magisterbladet.

Forelagt syv tilfælde, hvor han ikke har oplyst om finansieringskilder og interessekonflikter i forbindelse med forskningsprojektet om erhvervsdrivende fonde, medgiver Steen Thomsen i et skriftligt svar til Magisterbladet, at der er sket fejl i to afrapporteringer. Det drejer sig om artiklerne i tidskrifterne ”Corporate Governance: An International Review” og ”Oxford Review of Economic Policy”.

”Det var en fejl. Vi var i forbindelse med reviewprocessen nødt til at tage den normale fodnote med henvisning til projektet og hjemmesiden ud for at anonymisere manuskriptet og vi har simpelthen glemt at sætte den ind igen”, skriver SteenThomsen, som samtidig anfører, at artiklerne er lagt på fondsprojektets hjemmeside.

”Vi er i forbindelse med projektet sikret fuld forskningsfrihed og har ingen finansielle interessekonflikter, men jeg anerkender som sagt, at det var en fejl ikke at nævne finansieringskilden i ’acknowledgments’, hvilket ville have været helt uproblematisk”.

Steen Thomsen afviser et eksempel som uproblematisk og forholder sig ikke til de sidste fire. Magisterbladet har bedt forskningsdekan ved CBS Søren Hvidkjær om at forholde sig til de manglende oplysninger om finansieringskilder i SteenThomsens forskning. Han henviser til Steen Thomsens nærmeste personalechef, institutleder Carsten Rode, som i en mail skriver, at ”sådanne fejl naturligvis ikke bør ske”.

”Jeg har talt med Steen Thomsen. Han erkender, at finansieringen ikke er blevet omtalt i fodnoter i de pågældende artikler. Det er en fejl. Derfor vil Steen og jeg gennemgå publiceringen hidtil og tale om, hvorledes centeret fremadrettet kan leve op til vores mål om transparens. Vi vil også rette henvendelse til de pågældende tidsskrifter med henblik på opdatering”, skriver Carsten Rohde til Magisterbladet.

Forsker vil være mere forsigtig efter kritik af Danske Bank-klumme

CBS-professor modtager hård kritik for sit forsvar af Danske Bank

Mere fra FinansWatch

Analyse: Var bankerne grådige eller var de negative renter direkte ulovlige?

Erhvervsminister Simon Kollerup kaldte bankerne for grådige. Men lod dog forstå, at de negative renter ikke var ulovlige. Nu varsler ministerens egen vagthund, Forbrugerombudsmanden, en retssag mod Jyske Bank. Med så megen forvirring er der behov for en juridisk dom om retstilstanden, skriver FinansWatch’ analytiker Jens Chr. Hansen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs