FinansWatch

Nordea: Kronesvækkelse kan udløse dansk renteforhøjelse

Storbanken vurderer, at kronen på det seneste periode blevet så svag over for euro, at det kan få Nationalbanken til at gennemføre en selvstændig renteforhøjelse inden for det kommende år.

Foto: Danmarks Nationalbank

Den danske krone er over den seneste periode blevet så svag over for euro, at det kan presse Nationalbanken til at gennemføre en selvstændig renteforhøjelse inden for det kommende år.

Sådan lyder vurderingen fra Nordea.

"Den danske krone er svækket over for euro. Det ventes at fortsætte og få Nationalbanken på banen – først med intervention, og hvis det ikke er nok - så med en renteforhøjelse. Det scenarie er ikke indpriset i markedet inden for de næste seks til ni måneder," skriver Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker hos Nordea, i en analyse.

I første omgang vil Nationalbanken dog formentlig forsøge at intervenere sig ud af kronesvækkelsen ved at sælge ud af sin beholdning af udenlandsk valuta for at styrke den hjemlige.

Torsdag formiddag koster en euro 7,4611 kr. og er dermed i den svage ende af det tilladte spænd for valutaen, og det kan sende nationalbankdirektør Lars Rohde på arbejde.

"Denne bevægelse har løftet EUR/DKK op over 7,46, og efter vores vurdering er den danske krone derfor nu meget tæt på at være så svag, at Nationalbanken vil begynde at sælge ud af valutareserven for at dæmme op for en yderligere svækkelse," skriver Jan Størup Nielsen.

Stramning bag svækkelse

Nordea vurderer, at svækkelsen af kronen, der har stået på over det seneste år, kan hænge sammen med, at der er sket en implicit stramning af pengepolitikken i eurozonen, idet Den Europæiske Centralbank har nedskaleret sit massive opkøbsprogram.

I Danmark er der omvendt ikke sket nogen stramning af pengepolitikken, der har stået helt stille i flere år, og derfor er det strukturelle pres for en stærkere krone blevet mindre, vurderer Nordea.

Kigger man på udviklingen i de danske renter, er de korte af slagsen kun marginalt højere end de tilsvarende renter på obligationer udstedt i euro. Men den balance kan blive forskudt, hvis Nationalbanken tvinges ud i en renteforhøjelse for at forsvare kronens styrke.

"Dermed er der i markedet ikke indpriset en selvstændig dansk renteforhøjelse inden for det næste halve til trekvarte år, så hvis den realiseres inden for denne periode vil det betyde, at danske renter i den korte ende vil underperforme tilsvarende eurorenter," skriver Jan Størup Nielsen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs