FinansWatch

Moody's sænker Italiens kreditvurdering

Italiens nye regerings planer om blandt andet en væsentlig mere ekspansiv finanspolitik før Moody's til at nedjustere landets kreditværdighed. Det skriver Bloomberg.

Foto: /ritzau/AP

Den italienske stats langsigtede kreditvurdering er fredag blevet sænket af det amerikanske kreditvurderingsbureau Moody's.

Vurderingen er sænket fra "Baa2" til "Baa3", hvilket er det laveste niveau, man kan have og fortsat ligge i "investment grade" - og altså ikke i såkaldt "junk"-kategorien. Vurderingen har "stabile udsigter".

Det skriver Bloomberg News.

Baggrunden for Moody's nedjustering af kreditværdigheden for Italien er landets nye regerings planer om en væsentlig mere ekspansiv finanspolitik og planer om væsentligt højere statsunderskud de kommende tre år.

"Regeringens økonomiske planer - selv om de støtter væksten på kort sigt - udgør ikke et sammenhængende reformprogram, som vil løfte Italiens middelmådige vækstpræstationer på vedvarende vis," skriver Moody's.

Italiens regering venter en vækst i 2019 på 1,5 pct. og 1,6 pct. året efter, mens økonomien spås vokse med 1,4 pct. i 2021. Ifølge Bloomberg regner økonomerne ikke med mere end 1,1 pct. i vækst.

Italiens statsbudget for 2019 peger på et underskud på 2,4 pct., hvilket afviger fra kravene i eurozonen og stabilitets- og vækstpagten om maksimalt 2,0 pct.

Det fik torsdag EU-Kommissionen til officielt at skrive til Italiens regering, hvor man udbad sig en forklaring. Det var det første officielle skridt i en proces, der kan ende med en "negativ udtalelse" fra kommissionen, hvilket reelt vil være en afvisning af den italienske regerings budgetplan.

Italien har med en gæld på 2300 mia. euro det næsthøjeste gældsniveau i eurozonen - efter Grækenland.

Den s sænkede kreditvurdering hos Moody's kommer i kølvandet af, at bureauet i august meddelte, at man havde behov for mere gennemsigtighed omkring Italiens nye regerings planer. Det har man så fået nu.

Senere i oktober ventes en ny vurdering fra et andet af de store kreditvurderingsbureauer, Standard & Poor's, som har Italien to niveauer over "junk", skriver Bloomberg News. I september ændrede den sidste af de tre store kreditbureauer, Fitch, udsigterne for Italien til "negative" fra "stabile".

Hvis kreditvurderingen af en obligationsudsteder er under "investment grade" kan en række store investorer og fonde ikke investere i obligationerne.

/ritzau/FINANS

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs