FinansWatch

Italiens kreditvurdering sænket hos Moody's

Den italienske stats langsigtede kreditvurdering er fredag blevet sænket af det amerikanske kreditvurderingsbureau Moody's.

Foto: Davide Mauro / Stock.xchng

fFredag er den italienske stats langsigtede kreditvurdering blevet sænket af det amerikanske kreditvurderingsbureau Moody's.

Vurderingen er sænket fra "Baa2" til "Baa3", hvilket er det laveste niveau, man kan have og fortsat ligge i "investment grade" - og altså ikke i såkaldt "junk"-kategorien. Vurderingen har "stabile udsigter".

Det skriver Bloomberg News.

Baggrunden for Moody's nedjustering af kreditværdigheden for Italien er landets nye regerings planer om en væsentlig mere ekspansiv finanspolitik og planer om væsentligt højere statsunderskud de kommende tre år.

"Regeringens økonomiske planer – selv om de støtter væksten på kort sigt – udgør ikke et sammenhængende reformprogram, som vil løfte Italiens middelmådige vækstpræstationer på vedvarende vis," skriver Moody's.

Italiens regering venter en vækst i 2019 på 1,5 pct. og 1,6 pct. året efter, mens økonomien spås vokse med 1,4 pct. i 2021. Ifølge Bloomberg regner økonomerne ikke med mere end 1,1 pct. i vækst.

Italiens statsbudget for 2019 peger på et underskud på 2,4 pct., hvilket afviger fra kravene i eurozonen og stabilitets- og vækstpagten om maksimalt 2,0 pct.

Det fik torsdag EU-Kommissionen til officielt at skrive til Italiens regering, hvor man udbad sig en forklaring. Det var det første officielle skridt i en proces, der kan ende med en "negativ udtalelse" fra kommissionen, hvilket reelt vil være en afvisning af den italienske regerings budgetplan.

Italien har med en gæld på 2300 mia. euro det næsthøjeste gældsniveau i eurozonen - efter Grækenland.

Den s sænkede kreditvurdering hos Moody's kommer i kølvandet af, at bureauet i august meddelte, at man havde behov for mere gennemsigtighed omkring Italiens nye regerings planer. Det har man så fået nu.

Senere i oktober ventes en ny vurdering fra et andet af de store kreditvurderingsbureauer, Standard & Poor's, som har Italien to niveauer over "junk", skriver Bloomberg News. I september ændrede den sidste af de tre store kreditbureauer, Fitch, udsigterne for Italien til "negative" fra "stabile".

Hvis kreditvurderingen af en obligationsudsteder er under "investment grade" kan en række store investorer og fonde ikke investere i obligationerne.

IMF fraråder Italien at øge statsunderskuddet 

Italienske banker står for skud efter budgetaftale 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs