FinansWatch

USA: Flertal i centralbank for rente over neutralt niveau

Cheferne i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som i sidste måned hævede sin rente for tredje gang i år, diskuterede på samme rentemøde, hvorvidt man til sin tid skal hæve renten over det neutrale niveau. Og det var der tilsyneladende et flertal for.

Det skriver Bloomberg News på baggrund af referatet, som blev offentliggjort onsdag, fra det seneste rentemøde.

"Enkelte deltagere forventede, at pengepolitikken ville blive nødt til at være beskedent restriktiv i en periode, og et antal vurderede, at det ville blive nødvendigt at midlertidigt hæve den ledende rente over deres vurdering af dens langsigtede niveau," hedder det i referatet af mødet den 25. og 26. september.

Enkelte medlemmer af Feds styrekomite, Federal Open Market Committee (FOMC), talte dog mod at indføre en restriktiv rente, så længe der ikke er klare tegn på "overophedning eller stigende inflation" i USA.

Federal Reserve hævede i forlængelse af mødet den toneangivende rente i USA med 25 basispoint til intervallet 2,00 til 2,25 pct.

Det var tredje gang i år, at renten blev hævet, og banken signalerede samtidig en renteforhøjelse mere til december samt yderligere tre i 2019.

Ifølge referatet var der enstemmighed omkring renteforhøjelsen i september, og der var også bred enighed om, at banken skulle fortsætte ad det hidtidige spor med "gradvise" forhøjelser og dermed sikre en balanceret tilgang og undgå, at økonomien udvikler sig for hurtigt eller for langsomt.

Samlet set vurderede centralbankens chefer, at den neutrale rente ligger ved 3,00 pct. Det fremgik af bankens rentemelding i forbindelse med rentemødet i september. Forrige gang, i juni, pegede medianen på, at den neutrale rente i chefernes øjne var på 2,90 pct.

Federal Reserve har løftet sin rente seks gange i alt, siden Donald Trump indtrådte i præsidentembedet i januar 2017. Forhøjelsen i september var samtidig ottende gang, at den amerikanske centralbank hævede renten, siden den startede sin igangværende stramningscyklus i december 2015.

I forbindelse med den seneste rentemelding var den eneste store forandring i centralbankens sprog, at den ikke længere kaldte renten "lempelig". Ifølge referatet valgte man at droppe den formulering, fordi det ellers ville risikere at signalere en "falsk opfattelse af præcision", da der er stor usikkerhed omkring estimaterne for den neutrale rentes niveau.

Den neutrale rente defineres som et niveau, hvor den toneangivende rente hverken sparker til økonomien eller bremser den.

/ritzau/FINANS

Mere fra FinansWatch

Danske Bank henter ny direktør fra egne rækker

Danske Bank har fået ny adm. direktør i Danske Invest Asset Management, som banken har hentet internt. Den nye direktør har derudover også erfaring fra sin tid som investeringschef i en dansk hedgefond og Finanstilsynet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs