Nye lovforslag på vej: Regeringen vil ændre regler for pensionskasser og udbydere af forbrugslån

En række nye lovforslag fra regeringen vil sætte fokus på pensionskasser, forbrugslånsvirksomheder og hvidvaskområdet. FinansWatch giver dig overblikket over de kommende forslag.
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) | Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) | Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et nyt folketingsår er skudt igang, og som noget af det første, vil regeringen og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) kaste sig over hvidvasklovgivningen.

Det fremgår af regeringens lovkatalog, hvor man har fremlagt de lovforslag, som forventes at blive fremsat i løbet af det kommende folketingsår.

Skærpede regler på hvidvaskområdet

Mere konkret er regeringens intention at skærpe reglerne for hvidvask.

Man vil blandt andet gennemføre et højere bødeniveau for virksomheder, som overtræder hvidvasklovgivningen.

Skærpelsen skal ske som en opfølgning på aftalen om at styrke indsatsen mod hvidvask og terrorfinansiering mellem regeringen og resten af Folketinget - dog uden Enhedslisten og Alternativet.

Ny lov til bestemte pensionskasser

Pensionskasser og forbrugslånsvirksomheder er også områder, regerignen vil lovgive yderligere om i år. Regeringen foreslår blandt andet en ny hovedlov for firmapensionskasser.

Den vil blandt andet stille nye krav til de oplysningsforpligtelser, pensionskasserne har over for deres medlemmer. Det skal medvirke til at fjerne "tilsynsmæssige barrierer for grænseoverskridende aktivitet og øgede krav til den interne styring af firmapensionskassernes risiko, f.eks. ved investering af medlemmernes pensionsopsparing."

Der vil også blive indført flere redskaber til tilsyn med firmapensionskasserne - i hvert fald hvis det står til regeringen.

Styrket forbrugerbeskyttelse

Hvad angår forbrugslån, vil regeringen sætte fokus på dette i slutningen af året. Det vil få betydning for nogle udbydere af forbrugslån, fremgår det.

Regeringen vil således skærpe tilsynet med udbyderne bag forbrugslån. Det skal ske for at styrke forbrugerbeskyttelsen.

Med forslaget vil udbydere af forbrugslån, der ikke har en tilladelse fra et pengeinstitut, blive underlagt tilladelseskrav. Der vil også være nye krav til ledelsens 'egnethed' og 'hæderlighed', skriver regeringen om det såkaldte fit & proper-krav.

EU-kommissær mistænker svigt fra Finanstilsynet i hvidvask-skandale

Jarlov: Politikere er ansvarlige for fortidens slappe hvidvaskregler 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også