FinansWatch

Analytiker: Federal Reserve er på autopilot

Det er forventeligt, når Federal Reserve hæver renten, og det kan ligeledes forventes, at det vil ske igen, mener tre analytikere.

Den amerikanske centralbank Federal Reserve hævede helt som ventet renten onsdag med 25 basispoint, således at fed funds rate nu ligger i intervallet 2,00 til 2,25 pct.

Samtidig signalerede banken, nu med større overbevisning end tidligere, at den igen vil hæve renten til december med yderligere 25 basispoint, hvorved den vil nå op på fire renteforhøjelser i 2018. Tegnet til markedet var også yderligere tre renteforhøjelser til næste år - ligesom man antydede i juni.

Både hos Danske Bank, Nykredit og Formuepleje er overraskelsen til at overse, og der er alle tre steder en forventning om, at centralbanken i USA vil fortsætte ud af den vej, som man har udstukket. I al fald indtil sommeren 2019, er der enighed om.

"Vi mener, at den amerikanske centralbank er på autopilot, indtil pengepolitikken er neutral, som den amerikanske centralbank nu vurderer sker, når renten er på 3,00 pct. Det sker nok i juni 2019," er vurderingen i en kommentar fra Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank.

I juni indikerede centralbanken, at dens chefer så 2,90 pct. som en neutral rente.

Milhøj spår, helt som centralbanken selv, at der vil komme fire renteforhøjelser fra nu og til udgangen af 2019.

I USA har præsident Donald Trump flere gange kritiseret sin centralbank og chefen, Jerome Powell, som han selv har udpeget, fordi Trump mener, at bankens renteforhøjelser bremser væksten og modarbejder Trump-administrationens forsøg på at udvide økonomien - blandt andet med sidste års store skattereform og et budgetår med større statsligt forbrug.

"Præsident Trump har over de seneste måneder ytret sin utilfredshed med Feds stramningskurs. Det tror vi, den vil være ganske immun overfor, og vi venter, at Federal Reserve hæver renten igen i december og derudover fire gange i 2019," lyder det fra chefstrateg Frederik Engholm i Nykredit.

Han spår altså en renteforhøjelse mere end Federal Reserves dotplot-diagram indikerer.

"Det skal medvirke til at bremse økonomien op, der mod slutningen af 2019 sandsynligvis er godt i gang med at overophede. Markedet ser mildere på den risiko og venter kun to forhøjelser i 2019."

I Formuepleje ser man dog mere usikkerhed omkring næste års renteudvikling hos Federal Reserve.

"Nu gælder det om at blive klogere på de signaler, som Fed sender i forhold til den fremtidige renteudvikling. Mens billedet i 2018 ret klart har tegnet, at vi ville få de her rentestigninger, er forventningerne for 2019 anderledes modsatrettede," hedder det i en kommentar fra Henrik Franck, partner og direktør i Formuepleje.

Hos Formuepleje ser man især et mere mudret billede, når man kigger ind i de sidste seks måneder af næste år.

"Første halvår kan godt byde på et par rentestigninger mere, men andet halvår 2019 er mere usikkert, fordi der sandsynligvis kommer en vækstafmatning i amerikansk økonomi. Væksten skal dog bremse meget hårdt op, hvis vi ligefrem skal få en rentesænkning til den tid, som nogle i markedet har en forventning om."

/ritzau/FINANS

Fed hæver renten - signalerer en renteforhøjelse mere i år

Fed-chef: Behov for gradvise renteforhøjelser i en håndfuld kvartaler 

Mere fra FinansWatch

Gjensidige løfter det danske resultat med en fjerdedel

Øget rejseaktivitet og erhvervskunder løfter Gjensidiges danske vækst, samtidig med at resultatet springer i vejret. "Nu står vi langt, langt stærkere, end vi nogensinde har gjort, og det skal vi kapitalisere på," lyder det fra koncerndirektør Mats C. Gottschalk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs