FinansWatch

Da sandhedens time i Danske Bank endte i absurd forestilling

Onsdagens pressemøde skulle have været den store bodsgang for ledelsen i Danske Bank og givet svar på de spørgsmål, som har hobet sig op efter halvandet år med afsløringer om hvidvask. Det skete ikke, og i stedet stod pressen skuffet tilbage: "Det er fuldstændig skamløst ikke at svare på spørgsmålene."

Foto: JAN BJARKE MINDEGAARD/ WATCH MEDIER

Det var en række skuffede journalister, som onsdag gik hjem, efter Danske Bank havde holdt pressemøde om bankens egen undersøgelse af sagen om hvidvask i Estland.

Pressen havde fået den 90 sider lange advokatrapport i hænderne blot halvanden time inden pressemødet. Men trods den korte forberedelse var spørgelysten stor og forventningerne høje i forhold til at få klarhed over skandalens omfang, skyldsspørgsmål og mange andre elementer i den spetakulære sag.

Men i stedet oplevede mange pressefolk den halvanden time lange seance på Tivoli Hotel i København som en fuser, hvor svarene udeblev:

"Jeg synes, det er fuldstændig skamløst ikke at svare på spørgsmålene," lød det fra en skuffet journalist på Radio24syv, mens en Børsen-journalist kaldte pressemødet for en "absurd forestilling."

"Banken har ikke levet op til sit ansvar"

Præcis kl. 10.00 gik pressemødet i gang, og her man kunne spotte fem habitjakker på rad og række med tilhørende fem navneskilte. På dem stod bestyrelsesformand Ole Andersen, adm. direktør Thomas F. Borgen, næstformand Carol Sergeant, bestyrelsesmedlem Jørn P. Jensen og advokat Ole Spiermann fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle.

_DSC2127.jpg

Pressechefen Kenni Leth bad de fotografer, som forsøgte at få et sidste nærbillede af Danske Bank-folkene, om at gå væk, så pressemødet kunne gå i gang, og spændingen udløses.

Håret og slipset sad perfekt på Thomas F. Borgen, der så alvorlig ud under mødet, og bag bordet og navneskiltet blev der af og til både pillet negle og rettet slips.

Bestyrelsesformand Ole Andersen indledte pressemødet med en undskyldning og en gennemgang af en række af sagens hovedpunkter. Ved siden af bestyrelsesformanden kørte to skærme med et powerpoint, hvor hans pointer blev understreget:

"Banken har ikke levet op til sit ansvar"

"Sagen afspejler på ingen måde den bank, vi ønsker at være"

"Vi tager kampen mod hvidvask og økonomisk kriminalitet meget alvorligt"

ole spiermann.jpg

Danske Banks holdopstilling til pressemødet (fra venstre): Bestyrelsesformand Ole Andersen, adm. direktør Thomas F. Borgen, næstformand Carol Sergeant, bestyrelsesmedlem Jørn P. Jensen og Ole Spiermann fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle.

Få ord fra Borgen

Under pressemødet blev Thomas F. Borgens læsebriller taget af og på ofte – og det på trods af, at han næsten ikke så ud til at læse noget. Samtidig bladrede han frem og tilbage i papirerne under oplægget fra blandt andet Ole Andersen.

_DSC2187.jpg

Thomas F. Borgen under pressemødet

Men Thomas F. Borgen, der havde indgivet sin afsked tidligere på morgenen, skulle ikke forberede sig på noget.

For under præsentationen var det alle andre end ham, der skulle op og holde oplæg. Den eneste gang, han talte, var ved to konkrete spørgsmål under spørgerunden med journalisterne om hans egen rolle i sagen.

I undersøgelsesrapporten var konklusionerne blandt andet, at banken skulle have gjort mere tilbage i 2014, hvor en whistleblower oplyste banken om problemer. Det blev nævnt på pressemødet, at Thomas F. Borgen kunne have gjort noget mere som adm. direktør, men at der ikke er begået retlige fejl, fortalte Bruun & Hjejle-advokaten Ole Spiermann.

"Som jeg ser det i dag, skulle jeg have engageret mig bedre i den estiske filial, da jeg var ansvarlig for aktiviteterne, jeg skulle også have fulgt bedre op på nedlukningen af non-resident porteføljen, da det skete, og jeg skulle have iværksat den undersøgelse, som nu har fundet sted, tidligere i forløbet," sagde Thomas F. Borgen, da han blev spurgt, om der var noget, han kunne have gjort anderledes.

Ubesvarede spørgsmål

Efter præsentationerne stillede Danske Banks pressechef, Kenni Leth, sig op på podiet bag talerstolen og dirigerede spørgerunden for journalisterne inde i salen.

"Da vi er mange her i dag, er det et spørgsmål per medie," forklarede han.

Men på trods af, at hvert medie kom med et spørgsmål hver, gik de efterfølgende ikke hjem med et tilsvarende antal af svar. Pressemødet efterlod nemlig en lang række spørgsmål – og dermed også en masse skuffede og frustrerede journalister.

_DSC2128.jpg

Journalister fra Berlingske Business, der har været primus motor i afsløringerne af hvidvask i Danske Bank, under pressemødet.

Det gjaldt blandt andet i forhold til, hvor mange penge der rent faktisk var ulovlige ud af de 200 mia. euro, som advokatfirmaet har undersøgt. Om topledelsen fortsat kan blive stillet til ansvar, og om Danske Bank har haft nogen kontakt med amerikanske myndigheder om sagen.

”Vi kommenterer ikke på, hvilke myndigheder vi er i dialog med. Men jeg kan sige så meget, at vi har en konstruktiv dialog med alle relevante myndigheder," lød et svar for eksempel.

Det imponerede ikke de fremmødte journalister.

En stor skuffelse

"Jeg har dårligt oplevet noget lignende," lød det blandt andet fra en Politiken-journalist efter mødet.

"Der var så mange gode spørgsmål, de ikke svarede på i dag," sagde en journalist på Radio24syv.

"Og så det der nummer med at tage mikrofonen fra journalisterne, så man ikke kunne stille opfølgende spørgsmål, når man fået et svar," lød det videre med henvisning til, at mikrofonen efter næsten hvert eneste spørgsmål blev givet videre til den næste journalist, hvorved journalisterne ikke kunne stille opfølgende spørgsmål.

Journalist Nis Refslund Poulsen fra Børsen Play var også skuffet:

"Det var meget lille svarvillighed, hvor de krøb i ly af rapporten, og hvor man ikke svarede særligt godt på spørgsmålene, og hvor der ikke var mulighed for opfølgende spørgsmål," fortale han efter mødet.

"Jeg er overrasket over, hvor lidt Danske Bank svarede på spørgsmålene, og hvor meget de talte udenom, og hvor lidt konkrete de var. Deres egne konklusioner er jo voldsomme, men de ville godt nok ikke svare på meget,” beklagede en anden journalist fra Radio24syv.

Repræsentanten for Danske Banks største aktionær, A.P. Møller Holdings Lars Erik Brenøe, der har siddet i Danske Banks bestyrelse siden 2016, havde også overværet pressemødet. Bagefter stod han ude ved kaffebaren og småsnakkede med et par journalister om sceancen.

"Og det var så cremen af den danske presse. Ikke imponerende," lød det med et lettere grin, der kunne tolkes som ironi.

Borgen afviser skade på Danske Banks underliggende forretning fra hvidvask

DF vil have gransket om Danske Bank kan straffes med tilbagevirkende kraft

Finansforbundet om hvidvask i Danske Bank: "En ulykkelig sag"

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere