FinansWatch

USA følger udviklingen tæt i Danske Banks hvidvasksag

De amerikanske myndigheder følger tæt sagen om mulig hvidvask i Danske Banks estiske filial, fortæller viceminister i det amerikanske finansministeriums kontor for økonomisk kriminalitet i et interview med Berlingske.

Foto: /ritzau//Rune Aarestrup Pedersen

Danske Bank er kommet i amerikansk søgelys. De amerikanske myndigheder følger nemlig tæt sagen om mulig hvidvask i bankens estiske filial.

Det fortæller Marshall Billingslea, der er viceminister i det amerikanske finansministeriums kontor for økonomisk kriminalitet, i et interview med Berlingske.

"Vi følger denne sag meget tæt," siger Marshall Billingslea til avisen.

Han kan ikke kommentere detaljeret på sagen og vil ikke bekræfte, om USA har indledt en egentlig efterforskning af sagen.

"Men vi har et tæt samarbejde med myndighederne her i Danmark såvel som i Estland," siger viceministeren.

Danske Banks estiske filial lod i en årrække frem til 2015 store beløb fra især Rusland strømme gennem konti i banken. I 2013 advarede en intern whistleblower om, at konti i filialen var kontrolleret af blandt andet den russiske efterretningstjeneste.

De seneste måneder har sagen udviklet sig eksplosivt med politiefterforskninger i Danmark og Estland.

Analytikere har spekuleret i, om sagen vil kunne udløse amerikanske bøder til Danske Bank. Men hidtil har ingen amerikanske myndigheder kommenteret sagen.

"Det er opsigtsvækkende, at de amerikanske myndigheder nu går ud og bekræfter, at de følger med i sagen," siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er ekspert i hvidvaskregler, til Berlingske.

"Det er vel naturligt, når vi taler om store pengestrømme med forbindelse til magtens inderkreds i Rusland, som strømmede gennem en dansk bank."

Det er uvist, hvilke konsekvenser den amerikanske interesse kan føre til.

Tidligere har globale storbanker fået store milliardbøder fra myndighederne i USA for hvidvask.

Uanset hvad er holdningen til bankers manglende håndtering af hvidvask klar fra de amerikanske myndigheder: "Det er uacceptabelt".

"Vi forventer, at bankerne agerer forreste forsvarslinje. De skal have tilstrækkelige kontrolmekanismer til at opdage, rapportere og stoppe den slags transaktioner," siger Marshall Billingslea.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs