FinansWatch

Danske Bank meldt til bagmandspolitiet af fondschef

Fondschef har meldt Danske Bank til politiet for bankens rolle i hvidvask af et tocifret milliardbeløb via bankens estiske filial.

Foto: Ritzau Scanpix/Lasse Kofod

William Browder, chef for Hermitage Capital, har meldt Danske Bank til politiet for bankens rolle i hvidvask af et tocifret milliardbeløb gennem Estland.

Danske Banks estiske filial har angiveligt været brugt til hvidvask af op mod 53 mia. kr., har Berlingske løbende afsløret.

Og nu har William Browder meldt Danske Bank til Statsanklageren for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet, skriver Bloomberg News. Han har anklaget banken for "grov uagtsomhed".

Hermitage Capital blev i 2007 offer for et tyveri af 1,4 mia. kr., som investeringsfonden havde indbetalt i skatter til den russiske stat.

William Browder og hans researchere har lige siden milliardtyveriet forsøgt at opspore bagmændene og afsløret, at en stor del af pengene blev sendt gennem Sampo Bank, som blev opkøbt af Danske Bank i 2006.

Direktøren mener, at der har været klare tegn på hvidvasksignaler, hvorfor han nu vil anmelde Danske Bank til dansk politi.

"Kontiene bærer tegn på udelukkende at være åbnet med henblik på at blive brugt til ulovlige formål og skjule pengenes oprindelse samt sløre bagmændene og modtagerne af pengene," har William Browder for nylig sagt til Berlingske.

Det er nu op til de danske og estiske myndigheder at identificere de medskyldige i Danmark og Estland – herunder ansatte og chefer i Sampo Bank, som assisterede med denne massive hvidvask, sagde direktøren endvidere.

/ritzau/FINANS

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere