FinansWatch

Danskernes nettoformue stadig lavere end før finanskrisen

På trods af lavere gæld og højere pensionsformuer, så er den gennemsnitlige danskers nettoformue fortsat lavere end før finanskrisen, viser beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Foto: /ritzau scanpix/Søren Bidstrup

I 2017 var danskernes gennemsnitlige nettoformue på 1.348.000 kr., mens den målt i 2017-priser var på 1.370.000 kr., da danskernes formue toppede i 2006, før finanskrisen. Det viser beregninger fra fagforeningen 3F, på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, skriver Berlingske Business.

Sidste år kom danskernes samlede formue op på 10.588 mia. kr., mens nettoformuen voksede til 7.795 mia. kr. Nettoformuen er steget på grund af faldende gæld og stigende pensioner, men er omvendt negativt påvirket af boligpriser, der i mange dele af landet fortsat er under niveauet før finanskrisen. Hertil kommer, at der nu er 330.000 flere danskere end før finanskrisen, hvilket alt andet lige presser den gennemsnitlige formue ned.

"Tallene vidner om, at finanskrisen stadig kaster lange skygger. For selv om det nu er en del år siden, at vores reale indkomster passerede niveauet fra før krisen, halter formuerne stadig efter," siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, til Berlingske Business.

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted vurderer, at danskernes forsigtighed med at optage lån, og iver med at nedbringe gæld, har været med til at holde privatforbruget nede, og dermed også påvirket danskernes formuer negativt.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere